Vocile tinere ne-au încântat din nou cu ocazia Zilei Republicii Italiene
Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT. a sărbătorit Ziua Naţională a Italiei, conform obiceiului format în ultimii ani, un pic anticipat, prin concertul devenit deja tradiţional “Voci tinere în recital”, ce îi are ca protagonişti pe studenţii de la clasa doamnei prof. univ. dr. Bianca Luigia Manoleanu de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, membră a asociaţiei şi a comunităţii italiene istorice din ţara noastră. Concertul, aflat la cea de-a VII-a ediţie, s-a bucurat şi în acest an de înaltul patronaj al Ambasadei Republicii Italiene la Bucureşti, iar Excelenţa Sa, domnul ambasador Alfredo Maria Durante Mangoni, prezent la eveniment, a vorbit despre alegerea istorică a Italiei de a porni pe calea republicană, democratică, după o perioadă profund marcată de tragediile regimului fascist și ale celui de-Al Doilea Război Mondial.
Mesajul doamnei deputat Ioana Grosaru, președintele Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., a fost unul marcat de emoție, și a punctat importanța democrației în momentele de cumpănă ale unei națiuni, Italia alegându-şi în urmă cu 79 de ani drumul republican prin referendum naţional, în care au votat pentru prima dată şi femeile. De asemenea, Doamna Grosaru a adresat cuvinte de laudă tinerelor talente aflate la început de drum, care au delectat publicul cu piese din repertoriul clasic internaţional, ce le-au pus în valoare vocile extraordinare, talentul şi munca: Bianca Vlad, Iulia Munteanu, Teodora Grumeza, Ştefan Nicolae, Rozalba Sandu, Liviu Zăhărăchescu, Isabela Stănescu, Medge Allouchery, Georgiana Costache, Maria Gugu. Tinerii au fost acompaniaţi la pian, ca de obicei, de neobosita lor profesoară, conf. univ. dr. Raluca Ouatu.
Anul acesta, RO.AS.IT. a pregătit, pentru publicul mai puţin familiarizat cu istoria Italiei, şi câteva panouri cu fotografii istorice care au arătat parcursul şi contextul istoric în care a avut loc proclamarea Republicii Italiene în 1946. Drumul Italiei de la cei douăzeci de ani de fascism, trecând prin devastatorul Al Doilea Război Mondial, până la abrogarea monarhiei şi alegerea drumului democratic şi republican prin referendum naţional a putut fi observat prin fotografii evocatoare ale acelor epoci tumultuoase.