Proiecte

Preocuparea principală s-a îndreptat spre realizarea unor structuri teritoriale care să permită facilitarea contactelor şi o mai bună cunoaştere reciprocă, apoi spre obţinerea unui sediu care să asigure membrilor Asociaţiei, dar şi acelora care doreau să îi cunoască, un cadru plăcut, dar totodată oficial, pentru întâlniri.

Mai târziu, după multe demersuri, s-a reuşit refacerea învăţământului în limba maternă şi, iată, după circa 60 de ani de întrerupere, se poate studia acum în limba italiană la Liceul „Dante Alighieri” din Bucureşti.

S-au derulat, de asemenea, proiecte culturale în parteneriat cu asociaţii şi organizaţii similare din ţară şi străinătate, un exemplu fiind Simpozionul internaţional „Neoumanismul si dialogul intercultural”, ajuns în anul 2008 la cea de-a patra ediţie, s-a participat la festivaluri, la târguri de carte, la schimburi de experienţă şi la alte diverse manifestări culturale organizate pe plan local sau naţional de Departamentul pentru Relaţii Interetnice, de instituţii guvernamentale si nonguvernamentale, s-au tipărit cărţi, dar şi o revistă bilingvă, revista Asociaţiei, intitulată sugestiv „Siamo di nuovo insieme”.

Au fost pregătiţi tineri etnici italieni pentru formaţia de dansuri cu acelaşi nume „Siamo di nuovo insieme”, care participă anual la Festivalul „Proetnica” de la Sighişoara, s-au organizat expoziţii de pictură, grafică sau caricatură la sediul din Bucureşti, str. Lipscani, unde au avut loc nenumărate alte acţiuni şi întâlniri de suflet, la care participanţii, în marea lor majoritate membri RO.AS.IT., au povestit întâmplări din viaţa lor, sau, pur şi simplu, au fost bucuroşi să fie împreună, ceea ce nu este puţin lucru. Tot la sediul Asociaţiei din Lipscani au avut loc, periodic, întâlniri cu întreprinzători italieni nou veniţi în România.

În anul 2004 Asociaţia a repurtat un succes important în cadrul alegerilor generale şi, ca urmare, preşedintele Asociaţiei din Suceava a devenit deputat în Parlamentul României reprezentând minoritatea italiană din România, iar în iunie 2008 RO.AS.IT. a participat la alegerile locale în patru judeţe, obţinând un loc de consilier local (în cadrul unei alianţe electorale interetnice realizate la nivelul judeţului Timiş), dobândind totodată şi multă experienţă pentru viitoare confruntări electorale.

Acordarea statutului de asociație cu statut de utilitate publică de către Guvernul României a constituit cea mai mare recompensă morală pentru RO.AS.IT., ca apreciere pentru tot ce se realizase în doisprezece ani de activitate (1996-2008). În continuare, Asociația Italienilor din România a confirmat acest statut, fiind la originea a numeroase proiecte și demersuri prin care a fost conservată și afirmată identitatea comunității de etnici italieni de aici.

Mircea Grosaru, președintele RO.AS.IT., a câștigat alte două mandate de deputat, la alegerile parlamentare din 2008 și din 2012, votul de încredere din partea alegătorilor vorbind de la sine despre felul în care a fost percepută activitatea asociației. Tot în 2012, o alianță din care a făcut parte și RO.AS.IT. a câștigat două locuri în Consiliul Local și un post de viceprimar la Curtici (județul Arad). Pe plan internațional, Asociația Italienilor din România a încheiat un protocol de colaborare cu Partidul Democrat European alături de care a organizat, în anul 2013, la Palatul Parlamentului, Conferința Internațională ”Minoritățile naționale în strategia europeană. Studiu de caz: italienii din România”.

După decesul deputatului Mircea Grosaru, survenit pe 2 februarie 2014, a fost organizată o Conferință Națională extraordinară, în cadrul căreia a fost ales noul președinte: Ioana Grosaru.

În anul 2014 a fost consemnat un moment istoric pentru Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. și pentru cei pe care îi reprezintă. Participanții la Congresul Partidului Democrat European, desfășurat la Bruxelles în data de 10 decembrie, au votat în unanimitate aderarea RO.AS.IT. la formațiunea politică transnațională, cu care fusese semnat un protocol de colaborare în anul 2012. S-a deschis, astfel, calea pentru o nouă categorie de proiecte care au avut ca scop conservarea și promovarea identității etnicilor italieni.

În paralel au continuat demersurile pentru înființarea unor clase cu predare în limba maternă italiană în mai multe localități din România, după modelul Liceului ”Dante Alighieri”. De asemenea, expoziția ”De la emigrare la integrare” a fost itinerată în numeroase alte localități din țară, precum și în orașe din Italia.

În august 2015, RO.AS.IT. a fost invitată de Ministerul de Externe să organizeze evenimente de promovare în cadrul pavilionului României de la Expo Milano 2015, inițiativa venind ca o recunoaștere în plus a meritelor asociației în consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Italia.

Au fost consolidate parteneriatele cu instituțiile statului român și cu instituțiile care reprezintă statul italian în România. RO.AS.IT. a participat la evenimente definitorii pentru conceptul ”Made in Italy” precum Festivalul Italian sau Festitalia.

Unul dintre cele mai importante proiecte în ceea ce privește promovarea minorității italiene a fost realizarea cărții-album „Italienii din România. O istorie în imagini”. Contribuția italienilor la progresul țării a fost scoasă în evidență și prin mediatizarea materialelor primite în urma organizării anuale a concursului de fotografie „Italienii din România, o etnie cu rădăcini străvechi”.

De asemenea, a fost încurajată afirmarea tinerilor din rândul etnicilor italieni prin acordarea Bursei RO.AS.IT. pentru tinerele talente cu origini italiene care au optat pentru o carieră în domeniul artelor.

Alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016 au adus o nouă victorie pentru RO.AS.IT. Andi Grosaru a fost votat să reprezinte minoritatea italiană în Camera Deputaților din Parlamentul României.

Proiectele continuă.

 

 

Sari la conținut