SIAMO DI NUOVO INSIEME – nr. 93-94
SUMAR Nr. 93-94 – Ianuarie – Martie 202020
Editorial
ACTUALITATE / ATTUALITÀ
- Moment istoric pentru Biserica Romano-Catolică din România Interviu.
- Arhiepiscop Mitropolit Aurel Percă • Intervista. Arcivescovo Metropolita Aurel Percă
- Sfânta Corona, protectoarea bolnavilor
- Instantanee din bogata activitate a Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. • Un quadro della ricca attività svolta dall’Associazione degli Italiani
di Romania – RO.AS.IT. - Santa Lucia, o tradiție de suflet, care continuă • Santa Lucia, una tradizione spirituale che continua
- „Sufletul icoanei”, imaterialul materializat prin icoanele pe sticlă • «Lo spirito dell’icona», l’immateriale materializzato dalle icone su vetro
- 90 de ani de la nașterea medicului Alexandru Pesamosca
- O mare victorie: prima ediție a Olimpiadei de limbă maternă italiană!
CULTURĂ / CULTURA
- Pasqua de ‘nna ‘ota (Pasqua di una volta)
- Cum s-a născut tradiția carnavalului?
- Jos masca, domnule Casanova!
- Raffaello Sanzio da Urbino nel 5° centenario della morte (I) • Raffaello Sanzio da Urbino la 500 de ani de la moartea sa (I)
- Friulanii din Craiova. Boierul Pera Opran • Friulani di Craiova. Il nobile Pera Opran
SOCIAL / SOCIETÀ
- RO.AS.IT. la vernisajul expoziției „140 de ani de relații diplomatice între România și Italia”
- Un Om pentru o Comunitate • Un Uomo per una Comunità
- { Tra parentesi… } • { Între paranteze…}
- Marostica, cetatea cu o legendă unică în lume
- Cuvânt de mulțumire
ȘTIRI / NOTIZIE
SIAMO DI NUOVO INSIEME – nr. 93-94
EDITORIAL
O situație cu totul aparte
Trăim un moment interesant din punct de vedere politic şi social. În primul rând, criza creată de căderea guvernului Orban în urma moțiunii de cenzură şi interimatul, urmat de nominalizarea de către preşedintele Iohannis a noului prim-ministru Cîțu, care a renunțat la mandat. Nominalizarea din nou ca prim ministru a lui Ludovic Orban a trecut de votul Parlamentului printr-o unitate a majorității forțelor politice. Sunt sigur că particularitățile date de diversitatea lingvistică şi culturală ce se îmbină armonios în acest areal vor fi, ca și până acum, garantate, oricare ar fi echipa guvernamentală căreia Parlamentul i-ar fi acordat încrederea. Sunt optimist că vom trece cu bine peste toate aceste încercări, care au în opinia mea un substrat economic, dincolo de dorința unor forțe politice de a-şi consolida şi conserva puterea, cum de altfel, este şi normal într-o luptă politică democratică.
Aflându-ne, la momentul redactării acestor rânduri, în apropierea zilei de 17 martie, facem un apel la memorie: în anul 1861 a fost proclamat Regatul Italiei în urma unificării acesteia. Unità d’Italia a urmat mișcării „Il Risorgimento” şi celui de-al doilea război de independență dus de Regatul Sardiniei pentru desăvârșirea unificării naționale italiene, unificare ce a continuat cu cel de-al treilea război de independență italian în 1866 și anexarea statelor papale, cu consecința capturării Romei, în anul 1870. Astfel, „prin grația lui Dumnezeu, și voința națiunii”, Vittorio Emanuele II de Savoia a fost proclamat Rege al Italiei. Ziua de 17 martie a fost sărbătorită doar pentru un an de italieni, sub titulatura „Anniversario dell’Unità d’Italia”, în anul 2011, când au fost celebrați 150 de ani de unitate.
Chiar și așa, este bine să ne aducem aminte de fiecare dată de evenimentele importante ce au marcat constituirea Italiei, într-o perioadă în care se suprapun mai multe evenimente. Simbolic, primăvara înseamnă renașterea naturii, a mediului înconjurător, pe care mulți dintre noi o ignoră. Prinși de problemele cotidiene, privim trecerea anotimpului ca pe un fenomen ce oricum trebuie să treacă, nemaifiind conectați cu natura. Cred că toate aceste evenimente care ne încearcă sunt pentru a ne face mai conștienți că trebuie să trăim în armonie. Totodată cred că aceste vremuri de răscruce ne vor face să reflectăm mai bine la semnificația echilibrului, sub toate formele.
Traversăm, într-adevăr, situația de criză creată de apariția noului coronavirus SARS-Cov-2, care, inevitabil, a cuprins şi țara noastră, fiind înregistrate actualmente câteva sute de cazuri răspândite în diverse zone, care sunt ținute sub control, iar persoanele ce au intrat în contact cu cei infectați fiind supuse unei carantine de 14 zile la domiciliu. Răspândirea rapidă a virusului la distanță de câteva săptămâni de la apariția primul caz în provincia Wuhan din China demonstrează cât de interconectată este lumea. Era previzibil ca Italia să fie a doua țară infectată cu noul coronavirus întrucât mai toate companiile italiene au migrat către China, deschizându-şi puncte de lucru sau transferându-se cu totul, legăturile fiind deci foarte strânse, acelaşi lucru putând fi spus şi despre legăturile Italiei cu România. În acest sens fac un apel la calm şi la respectarea indicațiilor autorităților statului, respectiv, evitarea contactului cu persoane suspectate de infectare, cât şi evitarea locurilor aglomerate sau evenimentelor cu participare a peste 50 de persoane.
Până la următorul număr al revistei, vă doresc să fiți sănătoși și să respectați indicațiile autorităților și pentru că suntem în preajma Sărbătorilor Pascale, vă urez din toată inima, să aveți parte de un Paște Fericit!
Dumnezeu să ne ocrotească!
Andi Gabriel Grosaru