SIAMO DI NUOVO INSIEME – nr. 65-66
IUNIE – SEPTEMBRIE 2016,
Din sumar:
EVENIMENTE / EVENTI
RO.AS.IT. – demersuri de succes pentru conservarea și promovarea identității minorității italiene• RO.AS.IT. – Azioni di successo per conservare e promuovere l’identita’ della minoranza italiana
Despre minorități și minoritari. Interviu cu andi-Gabriel Grosaru, Secretar General al Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT.
Platforma program a candidatului RO.AS.IT. la alegerile Parlamentare 2016
CULTURĂ / CULTURA
O enciclopedie a operei universale: Patru secole de operă
CIao BuCaReST. Influențe urbane italiene la București • Influenze urbane italiane a Bucarest
Contribuții italiene. Biserica Romano-Catolică Cristos Rege din Ploiești • Contribuzioni italiane. La Chiesa Romano-Cattolica Cristo Re di Ploiești
Dante este ceea ce numim conștiință de sine
Demiurgul de tăceri – Ion Irimescu
Noapte albă la Institutul Italian de Cultură din București • La notte bianca all’Istituto Italiano di Cultura di Bucarest
SOCIAL / SOCIETA’
Concursul „Italienii din România – o etnie cu rădăcini străvechi”
Eroina din umbră a micii uniri a Principatelor Române • L’eroina nell’ombra della Piccola unita’ dei Principati Romeni
Vacanze Romane • Vacanțe la Roma
SIAMO DI NUOVO INSIEME – nr. 65-66
Aşteptăm articolele Dumneavoastră la următoarele adrese de e-mail:
siamodinouvoinsieme@roasit.ro, gabriela.tarabega@roasit.ro
EDITORIAL
Identitate italiană în România de azi
de Ioana Grosaru
Orice ce s-ar spune despre italienii din România, noi cei care suntem aici, asumându-ne identitatea, suntem mândri de ea.
Am discutat despre acest subiect de multe ori și în diferite situații cu mulți dintre membrii comunității de azi.
Nu este simplu, nu este ușor să înțelegi de ce o etnie precum cea italiană mai are ceva de lămurit în privința propriei identități. apar, mai ales în ultimii ani, tot felul de articole în mass-media despre imigranții italieni. Pare un subiect interesant lăsat mult timp în uitare, de parcă italienii ar fi apărut așa deodată aici, în România.
Un astfel de articol postat pe internet care se dorește sarcastic, copiind informații din alte lucrări despre italienii din România, de parcă nu s-ar fi știut nimic despre ei până acum. Se încearcă astfel să se demostreze cât de asaltată de italieni, în căutare de lucru, era granița României prin anii 40 ai secolului XX, și cât de periculoși erau aceștia…
Autorul care s-a străduit să-i denigreze pe italieni a cam amestecat lucrurile.
Da, a existat în istoria româniei o perioadă când italienii căutau aici de lucru. Și nu numai ca pietrari, zidari, mozaicari, forestieri, ci, și ca specialiști în multe altedomenii, pe care le-au revoluționat: arhitectură, teatru, muzică, pictură, jurnalism etc.
Au adus cu ei tehnici noi pentru vremea respectivă contribuind la dezvoltarea acestei țări ca medici, profesori și în câte și mai câte alte profesii. nu ne-am propus să le enumerăm pe toate, ci doar să punctăm acele lucruri care ne îndreptățesc să ne simțim bine noi, urmașii lor de azi, atunci când auzim că se vorbește despre italieni. Suntem mândri de ceea ce au făcut, de ceea ce astăzi se poate spune admirativ aici este mână de italian.
Și, voi cita o importantă personalitate a culturii române care spunea: Sunt mândră că sunt italiancă, am dublă apartenență la această etnie, prin bunicii mei Ademollo și Barberis, dar în același timp sunt mândră și că sunt româncă, prin locul nașterii și prin formație.
Cu aceasta dublă caracteristică a identității influențate de cele două culturi, italiană și română, se mândresc și astăzi etnicii noștri și mulți dintre ei o recunoscfără reținere. Este drept că nu mai avem acea vigoare a primei generații, acea autenticitate italiană a începutului – suntem la a doua, a treia, sau chiar a patra generație și, apoi, au trecut ani grei peste comunitate.
De ce așa? pentru că au fost ani în care generații de italieni n-au avut voie să-și recunoasă originile, să existe, și totuși, s-au încăpățânat să reziste, deoarece conștiința propriei identități nu a dispărut întru totul. Individualizarea venea de la sine printr-un comportament aparte, printr-un anumit fel de a fi, de a se îmbrăca, de a se manifesta prin obiceiuri, mai ales culinare, dar și prin cântece, prin anume expresii sau proverbe păstrate în memorie și descătușate neașteptat… dar mai ales prin ceea ce nu s-a putut șterge din suflet, amintirea acelora care au venit și au rămas aici, a poveștilor lor, a fotografiilor și documentelor rămase de la ei, precum și a lucrărilor pe care le-au făcut cu pricepere și talent.
Cum ducem această moștenire mai departe?
Desigur, prin încercarea de a-i motiva pe tineri să se aplece mai mult asupra trecutului lor, a istoriei care-i leagă deopotrivă de România ca și de Italia, de a învăța limba pe care tot mai puțini o învață dacă nu au perspectiva unui viitor legat de țara lor de origine. Limba, religia, obiceiurile, în general cultura specifică, sunt aspecte pe care se concentrează activitățile RO.AS.IT., ca organizație a minorității italiene. Le desfășoară, adresându-se membrilor din toată țara pentru a menține vie o comunitate și a-i susține identitatea.
În ultimii ani se fac căutări pentru a se identifica în teritoriu localități unde înființarea claselor pentru învățarea limbii materne este o necesitate și aceasta este o dovadă a importanței pe care RO.AS.IT. o acordă cunoașterii limbii, a recuperării ei de către membrii care alcătuiesc comunitatea. Pe același plan al importanței se situează legătura cu țara de origine, pentru a fi cât se poate de conectați la viața ei socială și culturală, încercând să ținem pasul cu actualitatea. Să identificăm deci, și să realizăm proiecte cu organizații similare sau parteneri din Italia!
Astăzi este mult mai ușor, nu mai sunt bariere geografice sau ideologice care să ne separe, distanțele s-au micșorat, mijloacele de comunicație facilitează contactele, care permit întâlniri directe, schimburi culturale față în față. Rămâne ca interesul pentru identitatea pe care o moștenești să fie cel care te motivează. Mai ales tinerii trebuie să o conștientizeze, să creadă cu adevărat în valoarea ei, pentru a fi mândri de ea așa cum au fost și sunt părinții lor și așa cum mulți dintre etnicii noștri o declară.
Promovarea personalităților, publicarea de cărți bilingve scrise de membri ai asociației, participarea la evenimente, târguri și festi valuri, crearea și organizarea de evenimente culturale specifice, toate acestea sunt proiecte care susțin identitatea etniei pe care o reprezintă Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT.