Incursiune în cultura şi gastronomia siciliană
În data de 8 noiembrie 2025, patrimoniul literar, muzical şi gastronomic al Siciliei a fost protagonistul unei frumoase sărbători prilejuite de Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume la Casa d’Italia din Bucureşti, unde Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT. şi Comitetul Bucureşti al Societăţii „Dante Alighieri” au dat întâlnire italienilor şi iubitorilor de Italia pentru a celebra bucătăria italiană, într-o experienţă gastronomică şi culturală completă.
Programul, ideat şi moderat de doamna deputat Ioana Grosaru, preşedinte al Asociaţiei Italienilor din România – RO.AS.IT., şi de doamna profesoară Nicoleta Silvia Ioana, preşedinte al Societăţii „Dante Alighieri” din Bucureşti, a cuprins trei secţiuni diferite, fiecare purtându-ne în Sicilia printr-un alt mijloc: literatură, muzică şi mâncare. Apetitul a venit, aşadar, citind, cântând şi mâncând, deoarece, aşa cum preciza doamna Nicoleta Ioana, „bucătăria Siciliei este un loc al memoriei, al identității și al povestirii colective, unde aromele devin cuvinte, iar rețetele se transformă în povești care trebuie transmise mai departe. Pentru că în jurul unei mese bogat aranjate, există mai mult decât simple ingrediente: există amintiri, accente diferite, povești despre emigrare, bunici care gătesc totul „din ochi”, mâini pline de făină, toasturi improvizate, cuptoare aprinse duminica dimineața. Bucătăria siciliană este o arhivă vie a memoriei, o poveste transmisă prin gesturi și arome.” În completarea acestei idei, doamna Ioana Grosaru a accentuat cum mâncarea şi felul de a găti sunt unele dintre elementele cele mai reziliente ale culturii celor emigraţi, subliniind că, în ciuda integrării perfecte în spaţiul românesc, în familiile de italieni stabilite în România reţetele tipice din locurile natale au dăinuit multă vreme, fiind purtătoare ale memoriei şi identităţii.
Despre ilustrarea și rolul gastronomiei în literatura italiană ne-a vorbit, prin intervenția sa online, doamna profesor Domenica Perrone, peşedinte al Comitetului Palermo al Societăţii „Dante Alighieri”. De la Ghepardul lui Giuseppe Tomasi di Lampedusa, la romanele lui Andrea Camilleri despre comisarul Montalbano și până la Conversazione in Sicilia de Elio Vittorini, intervenția doamnei Perrone a arătat cum gastronomia siciliană înseamnă emoție, memorie, arome, comuniune, bucurie, dar și durere și decadență uneori.
Pe notele muzicale siciliene ne-au purtat soprana Noemi Gagliano, acompaniată la chitară de Ştefan Lupu, care au adus un omagiu Rosei Balistreri, a carei viață tumultuoasă a fost prezentată de doamna lector universitar Rosaria Antinoro. Piesele ei, profunde, rebele, care povestesc Sicilia prin cântec, atât în frumusețile, cât și în privațiunile ei, ne-au transpus în atmosfera sudului italian al secolului trecut.
Cum era firesc, întâlnirea s-a încheiat cu bucate siciliene, la „un prânz cu Montalbano”, celebrul personaj creat de Andrea Camilleri, iar publicul prezent a putut degusta produse, mâncăruri și deserturi siciliene pe care îndrăgitul comisar le prefera. Așadar, mâncărurile italiene, preparate la restaurantul Da Paolo al lui Paolo di Tocco și dulciurile oferite de ItaliaCash, ne-au adunat în jurul lor, ne-au binedispus și ne-au transmis din bogăția culturală a Italiei, în spirit de sărbătoare.









