Un nou simpozion sucevean reușit
Simpozionul Național cu Participare Internațională „Contribuția bibliotecii la afirmarea diversității culturale în spațiul românesc” și-a desfășurat cea de-a VIII-a ediție între 19-20 aprilie 2024 la Suceava, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de autor și Ziua Bibliotecarului din România. Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a fost și ea, ca de obicei, partener al Bibliotecii Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava în organizarea evenimentului.
Ediția din acest an, desfășurată tot în manieră hibrid, a înregistrat un nou succes, participarea ajungând la peste 150 de persoane. Deschiderea oficială s-a bucurat de saluturile călduroase ale prof. univ. DHC. Sanda-Maria Ardeleanu, Director al Bibliotecii Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava și pilonul central al acestei manifestări devenite tradiție, prof. univ. dr. Mihai Dimian, Rector al Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava, dr. Gabriel Cărăbuş, Director al Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, dna Angela Zarojanu, manager al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, ec. Alexandra Harja Samsonescu, antreprenor, dr. Carmen Leocadia Pesantez-Pozo, Preşedinte al Asociației Bibliotecarilor din România (A.B.R.), dl consilier Andrei Răzvan Atanasiu din partea Primăriei Fălticeni Suceava, prof. dr. Palaghia Radion, Director al Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni.
Din partea Asociației Italienilor din România, salutul a fost adus de doamna Ioana Grosaru, care a amintit încă o dată vechea colaborare pe care RO.AS.IT. o are cu universitatea suceveană și primele simpozioane organizate împreună, despre neoumanism și diversitate culturală, subliniind că biblioteca devine, pe an ce trece mai mult, de când dna director Sanda Maria Ardeleanu o păstorește, un spațiu cald, pentru oameni, al științei și culturii, la care și asociația contribuie anual cu noile sale apariții editoriale.
Simpozionul a beneficiat în acest an de un număr record de comunicări, împărțite în plen și în trei secțiuni cu tematici diverse, de la „Biblioteca între tradiție și digitalizare”, „Educare formală, non-formală și informală a utilizatorilor bibliotecii” la „Interculturalitate și diversitate”. În cadrul lucrărilor, dna președinte Ioana Grosaru a prezentat volumul „Claudiu Isopescu, corifeu al culturii române în Italia”, scris de lector univ. dr. Nicoleta Silvia Ioana, președinte al Societății „Dante Alighieri” din București, iar Olivia Simion a prezentat Caietul 6 din seria de autor Antonio Rizzo, publicat de Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. în 2023, intitulat „Gabriele D’Annunzio. Între poezie, plăcere și îndrăzneală”.
A doua zi a fost una de documentare, dar și de suflet, întrucât simpozionul a continuat cu o excursie la muzee din Fălticeni (Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, Galeria Oamenilor de Seamă), la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni și la Mănăstirea Cămârzani. Așadar o excursie bogată atât din punct de vedere cultural, cât și spiritual.