Tabăra Interetnică de Tineret „Europolis – 2024” – o ediție a experiențelor inedite
Tabăra Interetnică de Tineret „Europolis”, organizată de Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT., cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice, s-a desfășurat în intervalul 12-21 august 2024, fiind a doua ediție a proiectului Europolis în forma dedicată tineretului, 18-35 de ani. În acest an, tabăra s-a mutat la Voroneț, în Bucovina, o zonă extrem de ofertantă datorită bogăției sale culturale, multietnice și naturale. Proiectul taberei de tineret ce a luat naștere anul trecut, având prima ediție la Galați, s-a cristalizat în jurul ideii de a reuni tineri din minoritatea italiană, atât de răspândită în toată țara, la un loc pentru a se cunoaște, a socializa și a conștientiza împreună importanța moștenirii culturale italiene pe care o poartă. Alături de tineri italieni, în taberele de tineret au fost invitați și tineri din alte etnii din România.
Anul acesta, la Voroneț s-au adunat participanți din zone și medii de activitate foarte diferite din țară, făcând experiența cu atât mai interesantă: tineri descendenți ai familiilor de emigranți italieni stabiliți în România în urmă cu peste un secol, tineri care au absolvit Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din București, singurul cu predare în limba maternă italiană din țară, tineri născuți în Italia și mutați recent în România, tineri din Ansamblul „Di Nuovo Insieme”, ce reprezintă Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. cu dansuri tradiționale italiene la evenimente din țară și străinătate, precum și tineri ruși lipoveni (o prezență care ne-a bucurat în mod special, fiind vorba de un tânăr implicat puternic în activitatea Comunității Rușilor Lipoveni și de unul născut și crescut în Italia, deși etnic rus lipovean). Ne-a încântat revenirea în tabără a unora dintre participanții de anul trecut și ne dorim să îi vedem la cât mai multe ediții viitoare.
Tabăra a avut un program extrem de bogat și stimulant, cuprinzând două tipuri de workshopuri și o mulțime de alte activități interesante și antrenante. La workshopurile de public speaking prin tehnici de actorie, actorul Bogdan Amurăriței i-a provocat pe participanți la exerciții de respirație, la jocuri interactive și de improvizație care să îi ajute să dezvolte tehnici prin care să le fie mai ușor să vorbească în public, în vreme ce la workshopurile de dansuri participanții au învățat pași de dans tradițional italian, sub îndrumarea colegilor lor din ansamblul „Di Nuovo Insieme”, dar au asistat și la reprezentații de dansuri rusești, rome, românești, aromâne etc.
Dincolo de workshopuri, tinerii din tabără au avut parte de o serie de experiențe inedite, prima dintre ele fiind participarea la Prohodul Maicii Domnului de la Mănăstirea Voroneț, slujba solemnă din seara zilei de 14 august. Pentru că tabăra s-a desfășurat la Voroneț, aceasta a fost o ocazie unică pentru tineri de a asista la un eveniment special, vizita lor fiind binecuvântată de Maica Stareță Gabriela Platon, care i-a întâmpinat cu căldură și prețuire pe participanți, așa cum a făcut și maica Elena Simionovici, ce le-a fost ghid în acea seară de ajun a marii sărbători, vorbindu-le cu mult har despre istoria mănăstirii și despre semnificațiile splendidei picturi exterioare a mănastirii. Tinerii au îmbrătișat această experiență spirituală și culturală, participând la ritualurile specifice, între care s-a numărat și înconjurul bisericii, unii dintre ei fiind chiar purtătorii stindardelor bisericești. O seară specială, un loc cu o încărcătură și energie aparte, ce cu siguranță va rămâne în amintire.
Şi pentru că fiecare zi din tabără a fost purtătoare de noi experiențe, ziua de 15 august a adus cu sine o plimbare cu telescaunul la Piatra Șoimului, Ariniș, de unde au putut admira priveliștea superbă din vale, dar și experiența unică și inedită a participării la Parada Făcliilor de la deschiderea oficială a Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” din Suceava. Câțiva tineri voluntari au îmbrăcat costume tradiționale italiene și medievale și au parcurs cei 5 km până la cetate salutând publicul numeros și entuziast adunat să admire impresionanta paradă.
În ziua de 16 august, după vizite la mănăstirile Humor, Solca și Arbore, participanții din tabără au vizionat filmul italian La chimera în cadrul Câmpulung Film Fest (Câmpulung Moldovenesc), o peliculă din 2023 prin care au putut intra în contact cu cinematografia de artă italiană și curentul realismului magic. Organizatorii au salutat interesul Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. pentru festival, iar invitații din Italia, între care tânărul regizor Giuseppe Arcieri, ne-a oferit un mic cadou din Puglia, tradiționalii covrigei tarallini.
17 august a fost ziua excursiei documentare în zonă, astfel că tinerii au vizitat Muzeul de Artă „Ion Irimescu” și Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, ambele din Fălticeni, apoi au mers pe Drumul Talienilor, unde Iosif Pezamosca le-a povestit despre strămoșii săi italieni care au emigrat in România și care au lucrat la construcția drumului și a Crucii Talienilor. Vizita s-a încheiat la Casa Memorială „Nicolae Labiș” de la Mălini, unde tinerii au putut afla despre fascinanta și tragica viață a poetului.
În 18 august Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a participat la Festivalul de Artă Medievală de la Suceava, unde membrii Ansamblului „Di Nuovo Insieme” au dansat dansuri italiene pe scena amenajată în cetate, în vreme ce colegii lor de tabără i-au susținut din public. La final, dansatorii i-au invitat pe cei prezenți la dans, astfel că vizitatorii cetății au putut dansa o tarantella alături de ei, iar tinerii din tabără au putut etala cunoștințele acumulate la cele două workshopuri de dansuri tradiționale italiene.
În 19 august a urmat vizita la Escalada – Parc de Aventuri Gura Humorului, unde participanții din tabără s-au aventurat pe traseele în copaci și pe tiroliene, punându-și condiția fizică la încercare. A urmat o plimbare cu mocănița de la Moldovița la Argel, prin pitoreștile peisaje ale Bucovinei, iar seara s-a lăsat cu muzică și voie bună: după un moment la chitară și voce a urmat petrecere karaoke și dans.
Ediția 2024 a Taberei Interetnice de Tineret „Europolis” s-a încheiat în 20 august cu o seară festivă în care, în prezența unor invitați din zonă și membri de la București, s-au tras concluziile, s-au rememorat momente din tabără și s-au decernat diplomele. Doamna președinte Ioana Grosaru a vorbit despre edițiile anterioare ale proiectului „Europolis” și importanța perpetuării sale pentru a da șansa tinerilor din etnia italiană, atât de răspândită pe întreg teritoriul României, de a se întâlni și a se cunoaște, de a întâlni tineri din alte etnii și de a învăța împreună despre istoria și tradițiile minorității italiene din țara noastră, dar și despre oportunitățile pe care pământul românesc le-a oferit celorlalte etnii de-a lungul istoriei. Maica stareță de la Voroneț, Gabriela Platon, invitată la seara festivă, s-a adresat la rândul său tinerilor cu multă iubire și le-a transmis încrederea sa că, prin pasiunea lor, tinerii vor realiza lucruri minunate pentru societatea în care trăiesc, așa cum au făcut-o și strămoșii lor. Au urmat un joc, propus de doamna Florentina Vlad, în care participanții și-au confecționat o brățară a prieteniei și un program artistic, ce a cuprins o piesă la chitară clasică interpretată de Ştefan Lupu, dansuri tradiționale italiene cu tinerii din Ansamblul „Di Nuovo Insieme” și o piesă populară românească interpretată de Denisa Tudoran. S-au vizionat momente emblematice și amuzante din timpul workshopurilor din tabără, iar doamna președinte Ioana Grosrau a primit o diplomă scrisă de participanți cu mulțumirile lor pentru dedicarea și pasiunea pe care o pune în a duce mai departe identitatea minorității italiene din România.
Seara s-a încheiat cu un foc de tabără, în jurul căruia participanții au dansat și au povestit până târziu în noapte, un final frumos pentru o tabără extrem de bogată ce a oferit participanților experiențe inedite și, sperăm, amintiri de neuitat și prietenii durabile.