SIAMO DI NUOVO INSIEME – nr. 75-76
SUMAR Nr. 75-76
Octombrie – Decembrie 2017
Editorial. La mulți ani România!
ACTUALITATE
- Despre povestea lui … Moș Crăciun
- Sacru și profan în colinda religioasă de Crăciun
- La Târgul Gaudeamus – carte de învățătură 2017, RO.AS.IT. a răspuns: prezent!
- Festivalul Internațional MERIDIAN
- Posibila descoperire a mormântului Sfântului Nicolae … în Antalya
CULTURĂ
- Festivalul interetnic Confluențe 2017, în Capitala Moldovei / Festival interetnico Confluenze 2017, nella Capitale della Moldavia
- Arhitecturi suprapuse. Expoziție aniversară Angela Tomaselli
- Să redescoperim arta medievală italiană în Galeriile permanente ale Muzeului Naţional de Artă al României ! Domenico Veneziano – Madonna del Roseto / L’Arte medievale italiana nelle Gallerie permanenti del Museo Nazionale d’Arte della Romania !
- Deserti di Dino Buzzati
- Institutul Italian de Cultură din București. Scurt istoric
SOCIETATE
- Sfintele mucenițe fecioare, Lucia și Agata
- Fabrica Carpatina din Brezoi. Istoric
- Trecut-au anii … 42
- Sfaturi banale pentru furtuni /viscole puternice
ȘTIRI
SIAMO DI NUOVO INSIEME – nr. 75 – 76
La mulți ani România!
Cu mare bucurie în suflet scriu acest editorial în preajma zilei de 1 Decembrie ce marchează ziua națională, o zi în care, acum 99 de ani, s-a înfăptuit marea unire a Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. chiar dacă această zi națională a fost adoptată după revoluția de la 1989, ea are o încărcătură istorică deosebită pentru că la Alba Iulia a fost adoptată rezoluția adunării
naționale care a consfințit unirea tuturor românilor din Transilvania și Banat cu România. de-a lungul istoriei, ziua de 1 Decembrie nu a fost singura zi națională dar, în cele din urmă, aceasta a devenit ceea ce trebuia să devină și să fie sărbătorită, ziua națională a României.
Această zi, constituie prilejul pentru a ne aminti de rolul jucat de minoritățile naționale în crearea României Mari. Actul de la 1 Decembrie ca și celelalte evenimente premergătoare s-au bucurat de sprijinul larg al minorităților naționale care au înțeles evoluțiile istorice și necesitatea fide lității față de statul român. Merită în acest context amintită contribuția minorității italiene
din Vechiul Regat la făurirea statului român unitar precum și contribuția statului italian la crearea României mari. amintim aici de sprijinul diplomatic oferit, de organizarea voluntarilor români din cadrul trupelor austro-ungare luate prizoniere și nu numai. de asemenea, cetățenii români de origine italiană au luptat activ în rândurile armatei române distingându-se pe câmpul de bătălie.
În prezent România își sărbătorește Ziua Națională în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice. ca niciodată în istoria sa recentă România este un stat democratic și liber, un stat independent și sigur în care avantajele apartenenței la Occident sunt vizibile. ne bucurăm de un nivel de prosperitate și de securitate fără precedent dacă ne comparăm cu trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat.
Această Zi Națională și memoria înaintașilor ne reamintesc de asemenea obligațiile pe care le avem față de viitorul statului român. suntem cu toții responsabili de viitorul României, dar și al Uniunii Europene. nu trebuie să ne uităm trecutul și tradițiile, ci trebuie să le folosim în mod creativ pentru conturarea unui viitor prosper pentru toți.
În aceste momente de sărbătoare, minoritatea italiană din România este alături de populația majoritară, ca și acum aproape 100 de ani. suntem împreună în europa și tot împreună vom clădi viitorul. Centenarul va fi prilejul de a folosi lecțiile trecutului și de a apela la înțelepciunea colectivă a părinților și bunicilor noștri pentru a ne reaminti că România nu este un dat, nu este un proiect care
s-a încheiat ci este un stat viu, pe care îl construim zi de zi în folosul cetățenilor.
România a avut și are capacitatea de a se reinventa. de-a lungul istoriei sale statul român a găsit resursele de a transforma provocările în opor tu nități și de a folosi momentele de criză, precum cele din Primul Război Mondial, pentru a se consolida. trebuie să ne propunem ca fiecare dintre noi să contribuie cât mai substanțial la proiectul național și european, având în minte interesele naționale majore ale statului român.
Ziua de 1 Decembrie este așadar un prilej de bucurie și de reamintire a faptului că românia este statul fiecărui cetățean român, indiferent de originea sa etnică. La Mulți Ani români, La Mulți Ani România!
Andi Gabriel Grosaru