Sărbătoare cu şi pentru tineri la Casa d’Italia
Casa d’Italia din Bucureşti s-a impregnat de spirit şi energie de tinereţe în data de 16 decembrie 2024, când Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT. a organizat un eveniment cu şi despre tineri în care s-au premiat câştigătorii concursului “Io parlo italiano”, s-a prezentat ediţia dedicată Taberei Interetnice de Tineret “Europolis – 2024” a ziarului “Piazza Romana” şi în care tinerii prezenţi au înfrumuseţat totul cu programele lor artistice.
În cadrul întâlnirii au luat cuvântul, pentru a-i felicita pe elevii care au participat la concursul “Io parlo italiano” şi pe profesorii care i-au coordonat, dna preşedinte a Asociaţiei Italienilor din România – RO.AS.IT., Ioana Grosaru, dl inspector pentru minoritatea italiană în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Felix Constantin Goldbach, doamna director a Liceului Teoretic “Dante Alighieri” din Bucureşti, Maria Dan, şi Olivia Simion, referent cultural RO.AS.IT.
Anul acesta concursul “Io parlo italiano” a ajuns la a VI-a ediţie şi s-a bucurat de un număr de participanţi mai mare ca oricând, fapt ce ne dă încredere că putem merge mai departe cu acest demers. Câştigătorii concursului au fost din diverse zone ale ţării, unii dintre ei aflându-se chiar la a doua participare. Cei care nu au putut fi prezenţi la festivitate au putut urmări evenimentul online, prin intermediul platformei Zoom. Premiile I au fost primite de Ionescu Flavia Gabriela (Liceul Teoretic “Dante Alighieri” din Bucureşti, prof. coord. dl Răzvan Staicu), pentru categoria gimnaziu, şi de Alexandru Stoica (Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Bucureşti, prof. coord. dna Daniela Ducu) pentru categoria liceu. Premiile II au revenit Claudiei Maria Robaldo (Liceul Teoretic “Dante Alighieri” din Bucureşti, prof. coord. dl Răzvan Staicu) pentru categoria gimnaziu şi Annamariei Cardiello (Liceul Tehnologic “Tomis”, Constanţa, prof. coord. dna Angela Doicescu) pentru liceu. Premiile III au fost adjudecate de Eduard Poenaru (Liceul Teoretic “Dante Alighieri” din Bucureşti, prof. coord. dna Daniela Ducu), la gimnaziu, respectiv, Emma Ciofu (Palatul Copiilor, Iaşi, prof. coord. dna Irina Dabija), Nicolas Paul Drăghici (Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir”, Suceava, prof. coord. dna Irina Maxim) şi Samuel Andrei Pleşescu (Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir”, Suceava, prof. coord. dna Irina Maxim) la liceu. Menţiuni au primit Francesco Vişovan (Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei, prof. coord. dna Beatrice Elisabeta Pesek) la gimnaziu, Rania Rossignoli (Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Constanţa, prof. coord. dna Angela Doicescu), Irisa-Maria-Georgiana Filip (Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria” din Constanţa, prof. coord. dna Angela Doicesc) și Lisa Freguia (Colegiul Național “Ion Neculce” din București, prof. coord. George Doru Ivan) la liceu. Îi felicităm pe toţi pentru eseurile foarte frumoase, personale, în care şi-au deschis sufletul despre familiile lor, poveştile lor de viaţă, importanţa limbii italiene pentru ei şi dificultatea adaptării în România, în cazul celor veniţi din Italia în ultimii ani, fie că sunt din familii mixte, italiene sau române din diaspora.
Coincidenţa a făcut ca unii dintre premianţi să aibă şi suflet de artişti şi să cânte la diverse instrumente, ceea ce ne confirmă că limba italiană are o melodicitate aparte. Astfel, ne-am putut bucura de prestaţiile lui Alexandru Stoica la vioară, a Claudiei Robaldo la chitară şi de vocea Flaviei Ionescu. Lor li s-au alăturat Bogdan Pârlea de la Colegiul Naţional “Ion Neculce” la flaut şi la pian, Elena Bordeianu şi Naomi-Beatrice Panţer (soprană) de la Colegiul Naţional de Muzică “George Enescu” care ne-au încântat cu vocile lor, interpretând muzică uşoară şi clasică. Nu au lipsit colindele româneşti şi italiene pe care ni le-au cântat elevii de la clasele a IX-a G şi H de la Colegiul Naţional “Ion Neculce”, acompaniaţi la chitară şi coordonaţi de neobositul lor profesor, George Doru Ivan.
În cadrul evenimentului s-a lansat şi noul număr al ziarului “Piazza Romana”, ediţia dedicată Taberei Interetnice de Tineret “Europolis-2024”, organizată de RO.AS.IT. în acest an la Voroneţ, şi care a fost realizată cu aportul tinerilor participanţi, care au scris articole sau impresii din tabără. Şi pentru că în această tabără ni s-au alăturat şi tineri de la Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, iar Ziua Minorităţilor Naţionale (18 decembrie) se apropie, i-am invitat să ne fie alături şi cu această ocazie. Aşadar, un moment special al serii a fost cel în care tinerii ruşi lipoveni au interpretat colindul “христос рождається” (“Hristos se Naște”), împărtăşindu-ne din cultura lor prin costumele îmbrăcate şi elementele religioase definitorii.
A fost aşadar atmosferă festivă la Casa d’Italia în 16 decembrie, cu premii, cadouri şi muzică şi le mulţumim pentru asta tuturor celor care au contribuit cu părticica lor la realizarea acestui eveniment, sperând ca şi pe viitor să ne fie aproape.
Mulțumim sponsorilor de la ITALIACASH și Editurii Ratio et Revelatio pentru ajutorul acordat în vederea desfășurării acestui eveniment.