RO.AS.IT. organizează o deplasare cu ocazia sărbătorii Sfintei Lucia
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. organizează, în perioada 8-10 decembrie 2017, o deplasare la Tulcea, cu ocazia sărbătorii Sfintei Lucia. Participanții vor fi cazați la hotelul „Europolis”.
Din program:
– participare la slujba de la Biserica Catolică Tulcea
– recital de muzică clasică și sacră cu Remus, Bianca-Luigia, Roman, Stanca-Maria Manoleanu
– deplasare în comuna Greci, cu participare la slujba de la Biserica catolică cu hramul „Sfânta Lucia”, prânz tradițional, momente artistice tradiționale și prezentare de filme din arhiva RO.AS.IT.
– program de muzică și dansuri tradiționale italiene.
Doritorii sunt rugați să se înscrie până la data de 15 noiembrie 2017, la telefon 0372.77.24.59.
Ziua „Sfintei Lucia” reprezintă, de peste 100 de ani, sărbătoarea comunității italiene din comuna tulceană Greci. De-a lungul timpului, etnicii italieni au sărbătorit această zi prin diferite manifestări după slujba de la biserică, precum: pregătiri culinare tradiționale în familii sau în grupuri de familii, costumație tradițională din zona din care proveneau etc., iar seara se organiza balul mascat, unde se cântau melodii populare, se dansa, iar petrecerea se termina cu alegerea celei mai frumoase fete din localitate.
Sfânta Lucia era din Siracuza, în sud-estul Siciliei, și a fost martirizată pe vremea împăratului Dioclețian, în jurul anului 304. Îmbolnăvindu-se mama ei, a plecat cu aceasta în Catania, pentru a se ruga Sfintei Agata pentru vindecarea acesteia. Acolo, i-a apărut în vis Sfânta Agata care a promis vindecarea mamei sale, spunându-i și despre suferințele prin care va trece. A spus de asemenea: „sora mea fecioară, pentru ce ceri de la mine ceea ce poți îndată da? Așa cum Hristos a glorificat prin mine orașul Catania, la fel va preamări prin tine orașul Siracuza, deoarece tu, prin fecioria ta, i-ai pregătit lui Dumnezeu o locuință plăcuta”.
Când s-a trezit, mama sa era vindecată și Lucia i-a cerut acesteia să nu o oblige să se căsătorească și să împartă averea săracilor. Așa că a fost gata să mărturisească pe Hristos. Aflând, logodnicul a denunțat-o ca fiind creștină, în fața conducătorului cetății, Pashasie care a hotărât să fie violată într-un lupanar. Nereușind să fie mișcată din locul unde se proptise, au aruncat pe ea smoală și untdelemn fierbinte, după care i-au dat foc. I-au scos și ochii, care în mod miraculos s-au refăcut. Prin harul lui Hristos însă a rămas neprihănită și atunci i-au tăiat capul cu sabia.
Este patroana oftalmologilor și protectoarea vederii. Este protectoarea celor care nu văd dar dar și a celor cu incapacitate spirituală. În iconografie este reprezentată ținând într-o mână un vas în care se află ochii ei, iar în cealaltă ține o frunză de finic. Este venerată de către catolici, ortodocși, anglicani și luterani. În ziua a treisprezecea a lunii decembrie este pomenirea Sfintei Mucenițe Lucia Fecioara.
În fiecare an, în această zi, membri ai Asociației Italienilor din România- RO.AS.IT, se deplasează la Greci, județul Tulcea, unde se află o Biserică care are hramul Sfintei Lucia, prilej pentru etnicii italieni să se roage Sfintei și să se întâlnească.
Participanții pot fi membri sau membri simpatizanți, în limita a 40 de locuri.