RO.AS.IT. a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor Italieni
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor Italieni din incinta Cimitirului Militar Ghencea, în cadrul unei ceremonii omagiale organizate pe 8 noiembrie cu ocazia „Zilei Unității Naționale și a Forțelor Armate Italiene”.
Într-un cadru solemn, evenimentul a fost deschis prin intonarea, de către fanfara militară, a imnurilor de stat ale Italiei și României. Excelența Sa Marco Giungi, ambasadorul Italiei la București, a susținut apoi o alocuțiune despre semnificația ceremoniei, pe care o redăm integral pentru a retrăi emoția mesajului:
Părinții noștri aveau obiceiul să spună: este dulce și frumos să mori pentru Patrie. Fraza, luată ad literam, este falsă, pentru că moartea este acel tărâm misterios din care nimeni nu se întoarce. Nimeni nu s-a întors să ne spună dacă este, într-adevăr, dulce și frumos să mori pentru Patrie. Dimpotrivă! E o îndrăzneală să crezi că este dulce să mori.
Dar Horațiu nu minte! Pentru că mesajul este un memento pentru cei care rămân: toți avem datoria de a ni-i aminti cu respect pe eroii noștri și de a-i alina pe cei dragi lor. Horațiu exprimă un adevăr care era un simțământ răspândit al vremii sale și care și astăzi, pe bună dreptate, îmbină sacralitatea cu apărarea Patriei.
Marele poet italian Giacomo Leopardi a scris, la 1800 de ani după Horațiu: ferice de voi, cei care v-ați oferit pieptul gloanțelor inamice, din dragoste față de Patrie. Nu este vorba de a căuta moartea cea frumoasă, ca în unele culturi nordice, pentru a obține ceva după viață… Pe bună dreptate îi disprețuim astăzi pe cei care, prin acțiuni sinucigașe, caută moartea în speranța unei recompense postume. De fapt, iubirea civică este cea pe care astăzi o rememorăm. Ea este cea care îl face pe soldat nu să caute moartea, ci să înfrunte riscul. Înfruntarea lui face, cu adevărat, ca moartea să rămână „dulce și frumoasă”. în amintirea urmașilor. Acea virtute care, odată terminat conflictul, trece peste granițele naționale, motiv pentru care îi onorăm pe învinși și pe învingători, deopotrivă . Și asta pentru că eroii nu mai au o naționalitate anume, ci numai pe cea universală, a aceluia care și-a dat viața pentru propria țară”.
Omagiul adus eroilor militari a continuat seara, la reședința Ambasadorului Italiei la București, acolo unde a fost oferită o recepție la care au participat și reprezentanți ai RO.AS.IT.