„Măria Sa Actorul”, o carte de excepție cu și despre lumea teatrului
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a fost prezentă în prima zi a celei de-a 24-a ediții a Târgului Internațional „Gaudeamus – carte de învățătură”, cu lansarea cărții „Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație” de Eugen Comarnescu, ediție alcătuită de Gabriela Tarabega Comarnescu.
Menționăm că, în corpul cărții, textele care se referă la dramaturgi italieni sunt traduse în limba italiană.
La eveniment au participat membri ai asociației, prieteni și foști colegi de breaslă ai celui care a fost unul dintre cei mai apreciați critici de teatru din epoca sa. Vorbitorii l-au prezentat pe Eugen Comarnescu drept un foarte priceput jurnalist, apreciind, mai ales, corectitudinea sa profesională, esențială într-un asemenea domeniu sensibil, virtute prin care și-a câștigat respectul actorilor și al altor slujitori ai Thaliei, precum și al publicului cititor.
Credem că volumul „Măria Sa Actorul” se va constitui într-un important instrument de documentare pentru cei ce se vor învrednici să scrie o istorie a teatrului românesc contemporan, pe care Eugen Comarnescu și-ar fi dorit s-o scrie și poate ar fi realizat-o dacă timpul ar mai fi avut răbdare.
Caracterizat prin discreție, Eugen Comarnescu nu a fost preocupat de posteritatea sa. Nu s-a gândit că valoroasele sale texte critice aveau să devină repere ale genului, astfel că nu a păstrat manuscrisele. Fiul său, Dan Comarnescu, a cules aceste texte din presa vremii, iar Gabriela Tarabega Comarnescu le-a reunit, organizându-le într-o carte de excepție.
Cartea a fost prezentată de Maria Berza, membră a Uniunii Scriitorilor din România, care a urmărit îndeaproape viața culturală românească de=a lungul anilor și a pus chiar umărul la sprijinirea acesteia în perioada în care a fost Secretar de Stat în Ministerul Culturii.
În continuare, au luat cuvântul, elogiindu-l pe autor și volumul publicat: Florentin Popescu, Ion Andreiță și Modesto Gino Ferrarini, foști colegi de breaslă.
„Am fost coleg cu Eugen Comarnescu timp de peste 20 de ani la gazeta „Informația Bucureștiului”. Eu scriam despre problemele cetățenești, iar el se ocupa de rubricile de cultură. La mine venea câte un cetățean din Ferentari, ca să-mi povestească despre o țeavă spartă. La el veneau Lucia Sturdza Bulandra, Birlic, Beligan, Octavian Cotescu… apoi Florin Piersic. Veneau pentru că îl prețuiau și era o onoare să scrie despre ei Eugen Comarnescu. El era pe un alt calapod față de noi. Îl priveam cu admirație și, în discuțiile cu alții, ne mândream că suntem colegi cu Eugen Comarnescu”, a relatat Modesto Gino Ferrarini.
La eveniment a luat parte, de asemenea, Subsecretarul de Stat Amet Aledin de la Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, care a apreciat activitatea editorială a Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. și contribuția minorităților naționale la bogăția culturală a țării, știindu-se că o națiune este cu atât mai bogată, cu cât mai divers este dialogul membrilor săi.