În Italia se publică şi se tipăresc mai multe cărţi
Conform ziarului Il Post, care se bazează pe cele mai recente date furnizate de ISTAT, în Italia, în anul 2017, s-au publicat şi s-au tipărit mai multe cărţi, procentul titlurilor noi crescând cu 9.3%, în timp ce procentul exemplarelor tipărite a crescut cu 14.5%. În special, a continuat să crească sectorul cărţilor pentru adolescenţi şi al manualelor şcolare. În ceea ce priveşte prima categorie, 43% dintre titluri sunt traduse din limbi străine. În general, 16% dintre cărţile publicate în Italia au fost traduceri din limbi străine, în timp ce doar pentru 2% dintre cărţile italiene au fost cumpărate drepturile de traducere în străinătate, ceea ce înseamnă în cifre absolute 1.462 de titluri.
Nu sunt noutăţi în ceea ce priveşte lectura. Numărul italienilor cu vârsta peste 6 ani care au citit măcar o carte din motive nonprofesionale a rămas de 23 de milioane, 41% din totalul populaţiei. Cititorii care citesc măcar 12 cărţi pe an reprezintă 14% din populaţie şi sunt, ca şi în general în lume, femeile şi adolescenţi cu vârste între 11 şi 14 ani, urmaţi de cei cu vârste între 15 şi 17 ani.
Alte date oferite de ISTAT se referă la împărţirea cititorilor în funcţie de zona geografică. În nordul Italiei, mai mult de 48% dintre rezidenţi citesc, iar în centrul peninsulei 44.5%. Acelaşi procent este valabil şi pentru Sardinia, în vreme ce în sud 28% din populaţie citeşte, iar în Sicilia doar 25.8%.
Motivele invocate de cei care nu citesc nu au legătură cu preţul cărţilor, ci mai degrabă cu plictiseala, lipsa pasiunii pentru lectură, puţinul timp liber deţinut şi pereferinţa pentru alte forme de recreere. În orce caz, cărţile au costat mai puţin în 2017 decât în 2016. Mai mult de un sfert dintre cărţile publicate în 2017 costau între 10 şi 15 euro.