Impresii după excursia din nordul țării
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a organizat o excursie în nordul țării, la care au participat copii reprezentând comunitățile etnicilor italieni din mai multe orașe, precum București, Galați sau Pitești.
Primele opriri în drumul spre Moldova au fost făcute la Focșani și la Mărășești, la mausoleele ridicate în memoria eroilor de război. În Bacău, copiii au vizitat Catedrala Catolică, la ctitorirea căreia și-au adus contribuția italienii.
Drumul a continuat spre Suceava cu vizite la conacul „George Enescu”, la muzeul și casa memorială „Ciprian Porumbescu”, la muzeul „Irimescu”, la mănăstiririle Dragomirna și Hagigadar, precum și la biserica Mirăuți.
A fost o săptămână în care poveștile despre istoria italienilor din România s-au împletit cu dansurile tradiționale și cu concursuri în limba italiană, câștigătorii fiind premiați cu cărți bilingve editate de RO.AS.IT.
Întrebați ce locuri vizitate le-au plăcut cel mai mult, în topul preferințelor copiilor au fost: 1. Muzeul de Științe ale Naturii din Suceava; 2. Cetatea de scaun și Muzeul de istorie din Suceava; 3. Salina Cacica (unde, în „Sala de bal”, au și făcut o demonstrație de dansuri tradiționale italiene).
Impresii despre excursie:
Octavian (Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, București): „M-am simțit foarte bine. Am vizitat multe locuri unde nu am mai fost niciodată și ni s-a povestit istoria lor. Cel mai mult mi-a plăcut când am dansat în salina Cacica, la 14 grade. Noroc că eram îmbrăcați bine! Am mers și pe Drumul Talienilor, pe un pod care a fost construit acum 100 de ani de italieni. Pe atunci, așa le spuneau românii italienilor: talieni. Am fost și la muzeul Nicolae Labiș, unde ni s-au prezentat diferite scrieri. A fost foarte frumos!”
Olimpia (Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, Galați): „Mi-a plăcut mult excursia, nu numai pentru că am văzut multe locuri interesante și frumoase, ci pentru că au fost copii de toate vârstele, foarte deschiși. Nu au fost certuri ca în taberele obișnuite. Am legat multe prietenii. Mi-a mai plăcut că a fost un program spontan. Au fost multe surprize frumoase, nu am știut mereu unde ne ducem. Și mi-a mai plăcut că domnul ghid de la Mănăstirea Hagigadar a vorbit pe înțelesul nostru”.