Festivalul interetnic Confluențe 2018
Cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional Interetnic „Confluențe”, organizat la Iași, în perioada 5-7 octombrie 2018, a avut un succes incontestabil.
Dedicat Centenarului Marii Uniri, festivalul organizat cu finanțarea Ministerului Culturii și Identității Naționale s-a bucurat de un entuziasm deosebit din partea publicului spectator, care i-a însoțit, chiar de la început, pe numeroșii artiști ai ansamblurilor minorităților etnice participante. Aceștia au deschis festivitatea cu parada portului popular, străbătând centrul Iașului pe traseul Palatul Culturii – Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – Casa de Cultură a Studenților.
A urmat, apoi, spectacolul de la Casa de Cultură, pe a cărei scenă au evoluat ansamblurile de dansuri tradiționale ale celor 12 minorități naționale trăitoare în România, prezente la festival: armeană, croată, evreiască, germană, greacă, italiană, macedoneană, poloneză, ruși-lipoveni, ruteană, sârbă, ucraineană. Acestora li s-au alăturat Ansamblul Parpaiun (Fluturele), venit tocmai din nord-vestul Italiei, cu vechile lor dansuri occitane, dar și ansamblurile de dansuri populare românești: Cătălina și Doina Carpaților din Iași. Talentații dansatori, majoritatea tineri, au umplut, pe rând, scena de grație, de voie bună și de bucuria de a-și prezenta frumoasele dansuri specifice etniei lor de veacuri, în costume tradiționale pline de culoare și armonie. O explozie de frumusețe și talent.
Spectacolul a fost întregit de performanțele unor îndrăgiți soliști vocali sau instrumentali aparținând, de asemenea, diverselor minorități naționale din România: tenorul Antonio Furnari, solistul Yılmaz Turkoglu, Blusette Duo format din Raluca Stoica și Alex Tomaselli, sopranele Bianca Luigia Manoleanu și Irina Moșu-Velicu, pianiștii Remus Manoleanu și Roman Remus Manoleanu, Grupul vocal sucevean Amicii ș.a. Toți s-au bucurat de aprecierea publicului, manifestată prin aplauze îndelungate.
A fost un spectacol maraton care a ținut de la ora 18:00 și până la miezul nopții, timp în care nimeni nu s-a îndurat să părăsească sala de spectacol. Festivalul a fost o manifestare de mare succes și atractivitate.
Spectacolul a fost reluat, cu același succes, pe 7 octombrie, în comuna Moșna, aflată în vecinătatea Cetății geto-dacice Moșna, pe care edilii comunei încearcă s-o reînvie transformând-o în centru turistic de interes național. Le urăm mult succes!
Doamna Ioana Grosaru, președinta Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., organizatoarea Festivalului, mărturisea unui ziarist: „Mi-am dorit foarte mult să continuăm acest festival, care a avut un început timid, bazându-mă pe sprijinul valoros al profesorului-coregraf Petru Șușu. Am ales să instaurăm o tradiție a spectacolului etnic la Iași, care este locul de întâlnire al unor multiple culturi, ca o permanență pentru viitor. Și cred că ne-a reușit.”