Festivalul „Confluențe”, o precondiție a evoluției
Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Interetnic Internațional „Confluențe” a avut o deschidere aparte, ca și formatul întregului festival din acest an. Suita de momente artistice prin care sunt promovate valorile și tradițiile minorităților naționale din România, dar și ale populației majoritare, a fost deschisă de un eveniment online.
La întâlnirea virtuală au participat oficialități din țară și din Italia, printre care domnii deputați Varujan Pambuccian și Dragoș Zisopol, doamna Serin Turkoglu, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Minorităților Naționale și domnul Maurizio Passerotti , fostul director al Centrului Cultural Italian din Oradea și, apoi, consul onorific al României la Trento.
Oficiile de gazdă au fost făcute de doamna Ioana Grosaru, președintele Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., și de domnul deputat Andi-Gabriel Grosaru, reprezentantul minorității italiene în Parlamentul României.
„Avem mesaje de susținere din partea domnului președinte al României, Klaus Werner Iohannis, care de fiecare dată ne-a transmis astfel de mesaje cu privire la acest eveniment. De altfel, domnul consilier pe probleme de cultură și culte, domnul Sergiu Nistor, ne-a bucurat cu un frumos mesaj de susținere. Sper să ne revedem cu toții fizic în celelalte ediții”, a spus domnul deputat, mulțumind autorităților din Iași, care au avut deschidere față edițiile anterioare ale festivalului, și tuturor celorlalți colaboratori și participanți.
„România a devenit stat modern în 1918, națiunea română modernă a fost rezultatul existenței și muncii pe pământul acesta a unui număr de popoare. Lucrul acesta trebuie să ne facă să nu avem niciun fel de complex de ceva diferit. Dimpotrivă! În general, în situațiile în care există uniformitate, evoluția se face foarte lent sau deloc. Diversitatea este o precondiție a evoluției. Pentru toate popoarele reprezentate în România, este foarte important să-și conserve și să își dezvolte ADN-ul cultural propriu. Asta face a națiunea română să fie capabilă să evolueze. De aceasta e bine să construim festivale de acest gen, în care să vină fiecare cu felul în care este, cu felul în care trăiește, se bucură, se întristează, care sunt foarte diferite de la un popor la altul”, a spus domnul deputat Varujan Pambuccian.
Domnul deputat Dragoș Zisopol a felicitat Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. „pentru acest festival de excepție. Este o idee extraordinară pe care mulți ar trebui să o urmăm. Noi, ca minorități naționale, am putut aduce cultura noastră alături de a majorității, cultura fiind vârful de lance al oricărei națiuni”. În numele ansamblului de dansuri tradiționale grecești din Iași, participant la majoritatea edițiilor de până acum, a vorbit tânăra Laura Târnoveanu.
Tot de la Iași a intervenit și profesorul coregraf Petre Șușu, care a remarcat că, de-a lungul anilor, tinerii s-au dovedit a fi foarte buni purtători ai valorilor tradiționale și folclorice.
„Vă felicit pentru inițiativă, pentru că ați încercat să facem ceva, nu să stăm și să așteptăm. Ne e dor de costume, ne e dor de scenă, ne e dor de tot”, a spus, la rândul său, doamna Serin Turkoglu.
Vă invităm să urmăriți pe site-ul festivalconfluente.ro întreaga desfășurare a ediției retrospective din acest an. Așa cum își exprima speranța doamna președinte Ioana Grosaru, poate că, anul viitor, festivalul „Confluențe” va avea formatul tradițional, cu participarea tuturor organizațiilor minorităților naționale.