De unde vine, unde se află și încotro se îndreaptă limba italiană?
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a răspuns propunerii Societății „Dante Alighieri” din București de a organiza o primă întâlnire comună: evenimentul online „Istoria limbii italiene (La storia della lingua italiana)”, dedicat prezentării celei mai recente cărți publicate de asociație, „Îmi amintesc de o zi de școală. Caietul 5. Istoria limbii italiene”.
Întâlnirea online a fost inițiată de Societatea “Dante Alighieri” din București, al cărei președinte, doamna prof. Ida Valicenti a fost și moderatoarea discuțiilor. Aflat la centrul cultural „Casa d’Italia”, autorul Antonio Rizzo a intrat în direct cu invitații, vorbind despre originile limbii italiene moderne (de unde vine), provocările cu care se confruntă aceasta în prezent (unde se află) și perspective (încotro se îndreaptă).
Cuvântul introductiv a aparținut doamnei Ioana Grosaru, președintele Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT.: „Mulțumesc că avem ocazia să stabilim o primă legătură cu Societatea “Dante Alighieri” pentru activitățile noastre culturale. Asociația noastră, care are ca scop promovarea identității și valorilor unei comunități vechi de italieni constituite pe teritoriul României, promovează și limba ca un instrument de bază al acestei identități. În acest scop, am căutat să avem colaborări cu persoane care vorbesc limba italiană și să valorificăm ce ne pot oferi pentru a putea duce mai departe limba maternă. Relația cu asociații precum «Dante Alighieri», cu instituțiile statului italian, pe noi ne onorează. Ne gândim la modalitățile prin care, pe viitor, să punem în practică noi proiecte comune. Împreună cu istoria noastră, a comunității, pe care am prezentat-o, descoperim noi modalități prin care ne putem duce identitatea mai departe. Este o preocupare de zi cu zi să promovăm cultura prin publicațiile, prin activitățile pe care le facem și prin întâlnirile pe care le organizăm”, a spus doamna președinte.
Domnul deputat Andi-Gabriel Grosaru, reprezentantul minorității italiene în Parlamentul României, a vorbit despre mândria de a duce mai departe identitatea strămoșilor. „Astfel de evenimente aduc o valoare adăugată la ceea ce facem pentru promovarea culturii și limbii italiene”, a spus Andi-Gabriel Grosaru, care a făcut, la rândul său, o trecere în revistă a momentelor marcante pentru devenirea limbii italiene vorbite astăzi.
Considerațiile autorului Antonio Rizzo cu privire la provocările cu care se confruntă astăzi limba italiană au stârnit o serie de discuții cu participanții, care au dezbătut mijloacele prin care limba italiană poate depăși aceste provocări, unele fiind tocmai acest gen de întâlniri culturale, care să o aibă în centrul atenției.
În urma evenimentului, Antonio Rizzo a acordat un interviu la Radio România Internațional, pe care vă invităm să-l ascultați accesând link-ul următor: