Bucătăria italiană – o bogătie nepreţuită a lumii
Trăim un moment istoric pentru Italia – este prima țară a cărei întreagă gastronomie intră în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO.
Oriunde în lume ai merge, un restaurant cu bucătărie italiană autentică este, fără doar şi poate, garanţia unei mese gustoase. Probabil una dintre cele mai iubite gastronomii ale lumii, gastronomia italiană a primit acum şi recunoaşterea oficială a importanţei culturale pe care o poartă. Într-adevăr, acest statut nu se referă la nişte reţete anume, ci la întreg universul cultural pe care această gastronomie îl compune: de la mesele în familie şi tradiţiile din bucătăriile italiene, la ingredientele proaspete de sezon, la creativitatea în folosirea produselor simple, până la bogata diversitate regională și influențele istorice acumulate.
Fenomenul emigraţiei majore a italienilor în toată lumea a facilitat răspândirea bucătăriei italiene pe glob, pentru că emigranţii au dus mereu cu ei acest aspect fundamental al culturii lor, aşa cum au făcut şi italienii stabiliţi în România. Suntem, aşadar, mândri de onoarea pe care UNESCO a conferit-o Italiei şi italienilor de pretutindeni, dar şi conştienţi de responsabilitatea pe care o presupune, aceea de a duce mai departe tradiţia culinară italiană autentică.





















