Amprentă de femeie
În 9 martie 2024, Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a celebrat Ziua Internațională a Femeii propunând publicului un eveniment dedicat excelențelor feminine în arta contemporană românească, avându-le în prim plan pe două doamne cu origini italiene ce se remarcă pe scena artelor plastice și artelor muzicale din țara noastră: Angela Tomaselli și Livia Teodorescu-Ciocănea (Reviani).
Programul a debutat cu finisajul expoziției de pictură a Angelei Tomaselli, „Arhitecturi italiene, personaje și carnaval”, expoziție care adună, așa cum a precizat însăși artista, lucrările inspirate de Italia, realizate în ultimii ani, completate cu unele reprezentând măști și personaje de carnaval, cu precizarea că, de la vernisajul din 10 februarie, de la Carnavalul organizat la Casa d’Italia, expoziția s-a îmbogățit cu pânze noi inspirate de măștile purtate de participanții la carnaval. Angela Tomaselli, născută la Brezoi, în familie cu origini italiene, este unul dintre marii artiști vizuali ai României, cu peste 50 de expoziții personale în țară și străinătate, membră a Uniunii Artiștilor Plastici, foarte apreciată și premiată, și o valoare pe care Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. este onorată să o aibă în sânul ei. Doamna președinte Ioana Grosaru a apreciat în deschiderea evenimentului că Angela Tomaselli se află în plenitudinea forței creatoare, imaginației și inspirației, iar expoziția caldă și colorată ne-a introdus perfect în atmosfera Veneției și a Italiei.
Deoarece evenimentul a fost gândit ca un cadou senzorial pentru doamne și domnișoare, menit să le aducă bucuria de a-și delecta privirea cu splendidele pânze ale Angelei Tomaselli și auzul cu muzica interpretată și compusă de Livia Teodorescu-Ciocănea, Ioana Grosaru a ținut să onoreze cu această ocazie și memoria altor femei excepționale pe care le-a dat comunitatea italiană din România, ce au fost apropiate și implicate în asociație, și care și-au pus amprenta în domeniile în care au activat: de la regizoarea Sorana Coroamă Stanca (a cărei mamă a fost Mansi Barberis, compozitoare), Doina Paron-Floriștean, muzicolog, Coleta De Sabata, doctor în științe și scriitoare, Sofica Butnaru, profesor etc.
A doua parte a întâlnirii a fost, așadar, dedicată muzicii, pe undele căreia ne-a purtat magistral Livia Teodorescu-Ciocănea, artistă cu origini în familia italiană Reviani, născută la Galați, doctor în muzică, profesor universitar, pianistă și compozitoare de mare valoare a României. Membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, distinsă cu Premiul „George Enescu” al Academiei Române, 5 premii ale UCMR și Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Livia Teodorescu-Ciocănea a compus peste 80 de lucrări, între care muzica pentru spectacolul de balet Le Rouge et le Noir după Stendhal și opera în 3 acte Doamna cu cățelul după Cehov. O altă personalitate, așadar, pe care Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. o prețuiește și se bucură că o poate avea alături. La Casa d’Italia artista a oferit un recital din Franz Schubert și Frédéric Chopin, urmat de vizionarea unor lucrări de compoziție ale sale: Rugăciunea Reginei Maria pentru cei căzuți – partea a V-a din Oratoriul Câmpuri de maci în interpretarea Filarmonicii din Brașov, solistă mezzosoprana Silvia Alina Dragnea, dirijor Răzvan Apetrei (Înregistrare din Festivalul G. Enescu 2021, Sala Radio) și Lebenskraft – Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 în interpretarea Filarmonicii G. Enescu, dirijor Paul Nadler, solistă Livia Teodorescu (2011). Așa cum era firesc, la final artista a primit aplauze generoase și ovații din partea numerosului public aflat în sală.
Seara s-a încheiat cu o împletire perfectă de tradiții: degustare de mucenici, tradiție românească specifică zilei de 9 martie, în compania acordeonului domnului Flavius Moldovan, care a creat, prin notele sale, atmosfera tradițională, așa cum îi stă bine oricărei adunări a italienilor.