SIAMO DI NUOVO INSIEME – nr. 81-82
SUMAR Nr. 81 – 82
Iulie – Septembrie 2018
Editorial
ACTUALITATE
- Minoritatea italiană, punct de referință în relațiile bilaterale dintre România și Italia
- Trecutul mereu prezent – un proiect de succes al RO.AS.IT / Il passato sempre presente – un progetto di successo della RO.AS.IT.
- Festivalul interetnic Confluențe 2018 – un spațiu al dialogului intercultural / Il Festival Confluenze 2018 – uno spazio del dialogo interetnico
CULTURĂ
- Alba Iulia – aportul italienilor la măreția unui oraș-simbol / Alba Iulia – l’apporto degli italiani allo splendore di una città-simbolo
- Angela Tomaselli: Un dans baroc și jubilatoriu
- La Lupa Capitolina
- Ce ascund Gările centrale din Milano și București? /Cosa nascondono le stazioni centrali di Milano e di Bucarest?
SOCIAL
- Familia Culluri – un destin marcat de mari realizări dar și de prigoniri
- O istorie ca atâtea altele… O familie de origine italiană cu legături trainice cu țara-mamă, pe care granițele nu le-au putut împiedica!
- Un sicilian la București
- Pachino – locul în care tradiția nu moare… • Pachino – il luogo in cui la tradizione non muore…
ȘTIRI
SIAMO DI NUOVO INSIEME – nr. 81 – 82
EDITORIAL
O vizită istorică
Am avut onoarea să fac parte din delegația oficială care l-a însoțit pe Președintele României Klaus Iohannis în vizita de stat în Republica
Italiană, prima după 45 de ani. Vizita a avut loc într-un moment de importanță deosebită pentru România, și anume, sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, unire ce s-a înfăptuit și prin aportul minorităților etnice de la acea vreme, printre care și italieni, pe de o parte iar pe de altă parte, aniversarea a 10 ani de Parteneriat Strategic Consolidat, evenimente marcate, la Roma, de iluminarea Columnei lui Traian în culorile drapelului României. Italia, în același timp, a sărbătorit 100 de ani de la încheierea războiului, un război care a adus, uneori, în mod dramatic, față în față italieni care luptau împotriva altor italieni, deoarece făceau parte din armate aflate în conflict, unii fiind în armata italiană și luptând pentru țara lor, ceilalți fiind recrutați în armata austro-ungară, deoarece proveneau din Transilvania, provincie ocupată vremelnic de Imperiul Habsburgic.
Prezența mea în Italia a reprezentat, în primul rând, o reafirmare a importanței minorității etnice italiene în consolidarea relațiilor, atât de prietenie dintre cele două state cât și a relațiilor economice, prin susținerea pe care atât Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. o acordă investitorilor italieni cât și, eu personal, ca reprezentant al minorității italiene în Parlamentul României. Este deja consacrat faptul că minoritatea italiană a reprezentat și reprezintă, în continuare, un punct forte în relațiile dintre cele două state iar în contextul actualei Europe, participă activ la dezideratul comun, acela de a crea o Uniune Europeană mai puternică, unul din punctele cheie ale obiectivului de consolidare a proiectului european, fiind promovarea, dezvoltarea și păstrarea identității, a limbii și culturii minorităților etnice.
Dezvoltarea României în ultimii ani a fost semnificativ influențată de investițiile italiene și schimburile comerciale care, în prezent, au ajuns la peste 15 miliarde de euro și un număr de peste 19.000 de societăți deținute de cetățeni italieni și care sunt în continuă creștere, cifre ce fac din Italia al doilea partener comercial al României.
De ce menționez toate acestea? Pentru că într-o Românie cum este cea actuală, obiectivul strategic primordial este dezvoltarea economică. O dezvoltare economică care trebuie să continue pe mai multe paliere, întrucât avem multe de oferit în sectoare precum IT&C, energetic, comerț și servicii, unde putem concura la nivel înalt cu jucători consacrați pe plan mondial.
Unul din mesajele transmise de către Președintele României, Domnul Klaus Werner Iohannis, a fost cel de încurajare a companiilor
italiene de a veni și investi în România, existând un mediu propice pentru dezvoltare, afaceri și investiții, prezența noastră reprezentând o garanție în acest sens.
Andi Gabriel Grosaru