„Un proiect cu trecut, prezent și viitor”
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a încheiat, punctând evenimentul cu o întâlnire online, un proiect editorial care a constat în realizarea și tipărirea Catalogului „De la emigrare la integrare”. Acesta a obținut sprijinul financiar al Guvernului României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice, în urma participării la concursul organizat pentru o linie de finanțare din acest an.
La întâlnirea virtuală au luat parte domnul subsecretar de stat Amet Aledin (DRI), reprezentanți ai altor minorități naționale (doamna Serin Türkoglu – Uniunea Democrată Turcă din România, domnul Mihai Traistă – Uniunea Ucrainenilor din România), membri ai familiilor de etnici italieni cu reprezentanți în paginile catalogului, colaboratori și prieteni ai asociației (printre care domnul Florin Epure, directorul Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea).
Realizat de doamna Ioana Grosaru, președintele RO.AS.IT., în colaborare cu Olivia Simion, consultant de specialitate, catalogul „De la emigrare la integrare” este, de fapt, o expoziție în miniatură care respectă structura expoziției itinerate în multe orașe din țară și din străinătate, fiind format din șase secțiuni:
Secțiunea I – Oameni și locuri natale
Secțiunea II – Perioada migrației majore și constituirea comunităților stabile
Secținea III – Viața socială în noul spațiu cultural, înrudit cu cel natal
Secțiunea IV – Ocupații, meserii, profesii
Secțiunea V – Câteva exemple ale contribuției italienilor în sectorul construcțiilor din România
Secțiunea VI – Continuitate și integrare în spațiul românesc
„Am conceput un proiect expozițional, prin care fotografiile achiziționate de la membrii noștrii au fost structurate într-o formă în care să ne spună povestea, astfel încât lumea să ne cunoască. Expoziția a fost concepută de la început astfel încât să poată fi permanent completată, căpătând mereu o haină nouă. Cu acest proiect pe care îl prezentăm astăzi, ne-am gândit să edităm un catalog în formă de pliant, cu panourile expoziționale în miniatură care să fie un material-document, mult mai ușor de „accesat”. Noutatea pe care o aduce acest Catalog constă și în faptul că am înlocuit unele fotografii mai vechi cu altele, mai recent achiziționate, apoi în corectarea și completarea unor informații obținute între timp de la persoanele care au acceptat colaborarea la realizarea lui, cât și prin documentare din diferite alte surse”, a precizat Ioana Grosaru, președinta RO.AS.IT.
Olivia Simion a apreciat că acest proiect este unul special întrucât orice demers care își propune să transmită mai departe istoria emigrației italiene în România este esențial pentru comunitatea italiană din țara noastră, făcând cunoscută o filă de istorie despre care, cu toate că în ultimii ani se scrie și se vorbește foarte mult, rămâne în continuare prea puțin cunoscută. S-a depus o muncă destul de considerabilă pentru a duce la capăt realizarea catalogului, având în vedere că s-au făcut modificări pe parcurs, atât în privința fotografiilor și informațiilor, cât și a secțiunilor ca atare, pentru că s-a dorit ca acest catalog să fie cât mai complet, variat și cu informații cât mai exacte și care să pună în valoare și să facă accesibil un fond fotografic-documentar care altfel nu ar fi putut fi cunoscut de publicul larg.
La rândul său, domnul Andi-Gabriel Grosaru, a apreciat că „acesta este un proiect cu trecut, prezent și viitor. Este un proiect de suflet, pentru că face referire la istoria în imagini a comunității italiene, a membrilor noștri (…) Încercăm să refacem și să creionăm cât mai bine identitatea noastră italiană”.
În cuvântul său, domnul Amet Aledin, care a vorbit despre însemnătatea realizării unui asemenea catalog: „Mi-am dat seama că noi avem datoria de a scoate în evidență această istorie, pentru că prin istorie căpătăm acea forță de a merge mai departe. În general idealurile noastre, ale celor care aparținem unor comunități etnice, sunt comune. Permiteți-mi să transmit mesajul de salut al tuturor membrilor Departamentului pentru Relații Interetnice. Faceți lucruri deosebite, lucruri foarte importante pentru comunitatea dumneavoastră. Și foarte multe, în același timp”.
Așadar, un proiect reușit, care a născut idei noi și va duce, fără îndoială, la alte proiecte pe viitor care vor continua demersurile asociației de a recupera și valorifica istoria italienilor din România.