Un program complex de dezvoltare, destinat Regiunii Dunării
Continuă implementarea programului de dezvoltare regionaă destinat țărilor riverane Dunării – Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). Proiectul, al cărui co-inițiator este România, alături de Austria, constituie un instrument de cooperare in cadrul UE la care au aderat 14 state membre și terțe din bazinul Dunării.
Din cele 11 domenii prioritare vizate, care au fost stabilite încă din anul 2012, România coordonează trei arii:
- transport pe ape interne (împreună cu Austria)
- cultură și turism (cu Bulgaria)
- gestionarea riscurilor de mediu (cu Ungaria)
Identitatea multiculturală a Regiunii Dunării
Sub acest titlul s-a desfășurat la Brașov, în peroada 8-10 oct 2015,
Conferința care a reunit reprezentanți ai instituțiilor similare DRI din statele partenere SUERD și care fac parte din echipele de lucru din cadrul componentei doi a programului Identități culturale în Regiunea Dunării. Programul a fost structurat pe trei zile cu trei sesiuni de lucru.
Tematica discuțiilor s-a concentrat pe găsirea unor criterii, acceptate de toți partenerii, care să ducă la conceperea unei platforme comune pentru realizarea Cărții Albastre a identițății culturale în regiunea Dunării, prevăzută ca Ținta nr. 5 din cadrul ariei prioritare 3 – Cultură, turism și comunicare directă între oameni. Este aria în care Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României (DRI), care coordonează activitatea celor 18 organizații ale minorităților naționale recunoscute în țara noastră, își aduce contribuția la implementarea SUERD, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației.
Pentru punerea în practică a programului au fost stabilite două componente de acțiune: una adresată jurnaliștilor și experților în domeniul patrimoniului cultural, cu focus special pe patrimoniul cultural al minorităților naționale din bazinul dunărean și o componentă care se adresează oficiilor guvernamentale pentru minorități naționale din cele 14 țări dunărene (instituții similare DRI), au fost stabilite pentru eficientizarea modalităților de lucru.
La reuniunea de la Brașov au răspuns invitației: dl Branko Socanac, Director al Biroului pentru Relații Interumane și pentru Minorități Naționale din Croația și dna Brahriha Sejfis, dna Elisabeth Marinkovic, Atașat Cultural al Ambasadei Austriei la București, dna Elena Beleacova, Director General al Biroului pentru Relații Interetnice din Moldova, dl Bakk Istvan, Consilier în cadrul Ambasadei Ungariei la București și dna Nina May, Redactor şef adjunct al jurnalului Allgemeine Deutsche, Zeitung.
Din partea României au participat reprezentanţi ai instituțiilor direct responsabile cu elaborarea și implementarea programului: dl Bogdan Stanoevici, Secretar de Stat Ministerul Culturii, dra Andreea Gâta, consilier șef în cadrul Biroului Secretarului de Stat al Ministerului Culturii, d-na Consilier Florentina Topoleanu de la Ministerul Dezoltării Regionale şi Administraţiei Publice, membru în Secretariatul Axei 3 SUERD, dl Octavian Arsene, Director la Autoritatea Națională pentru Turism, dl Mihai Dragomir și reprezentanți ai organizațiilor minorităților, dna Ioana Grosaru, Președinte RO.AS.IT., dna Carmen Coblis de la Forumul Demicratic German, dna Anca Filoteanu, reprezentant RO.AS.IT.
Din echipa DRI, coordonatoare a programului, condusă de dna Eniko Katalin Lacziko, a făcut parte dna Elena Cruceru, Consilier, dna Rodica Precupețu, şef serviciu la Departamentul programe Internaționale, dna Subsecretar de Stat Cristiane Cosmatu și dna Silvia Șerban, expert.
Mass-media a fost reprezentată de echipa TVR, producător emisiune Diana Deleanu și Dan Gheorghe.
În cadrul primei sesiuni au fost prezentate rezultatele vizitelor de documentare făcute de echipa care a lucrat în cadrul primei componente a programului, în zone riverane diferite (Tulcea, Bihor, Banat), județe cu bogate tradiții culturale multietnice și au fost vizionate filmele de promovare realizate cu aceste ocazii. Au fost oferite participanților, produsele media realizate de reprezentanţii mass-media participanţi: un album foto şi un DVD cu filme.
În deschiderea sesiunii, dna Eniko Katalin a subliniat faptul că scopul reuniunii este de a stabili căi comune pentru realizarea unei platforme, care să faciliteze dialogul între limbi şi culturi, contactul şi colaborarea între instituţiile guvernamentale, autorităţile locale, societatea civilă şi mediul privat de afaceri în favoarea minoritaţilor naţionale. Platforma va fi suportul pentru tipărirea ”Cărții albastre a identităţii culturale a Dunării”, concepute pe baza unui chestionar agreat de toți partenerii.
O cerință fiind și cea de identificare a obiectivelor de patrimoniu ale minorităților, precum și inventarierea lor.
Făcând referire la importanța promovării zonelor prin turism cultural cu circuite în care să fie inclusă diverisatea de obiective din patrimoniul minorităților sau circuite ecologice. Dl Octavian Arsene, a exemplificat cu proiecte care se aplică și care pot fi luate ca modele pentru altele noi. Propunerile țintesc realizarea traseelor inter și etno-culturale, care să promoveze un turism controlat, civilizat, propuneri în acord și cu ceilalți intervenanți.
Sesiunea a doua a fost deschisă de dl Secretar de Stat, Bogdan Stanoevici, care după o prezentare cuprinzătoare a programului macro-regional SUERD, s-a referit la câteva dintre manifestările dedicate minorităților, pe care Ministerul Culturii le susține financiar, contribuind astfel la conservarea și punerea în valoare a mozaicului cultural din diferitele zone dunărene.
Cu experiență și pregătire în domeniul artei, prezentarea domniei sale a captat atenția, convingând argumentat că un instrument deosebit de promovare a zonelor, il constituie filmele. Filmele cu șcenarii de poveste în care imaginile care surprind peisaje mirifice se împletesc cu jocul actorilor sau al peronajelor autohtone; acestea pot deveni cele mai grăitoare mijloace de difuzare a mesajului dorit. Ele pot atinge cele mai profunde resorturi ale sufletului celui care le vizionează, sensibilizând și contribuind la educarea publicului. Un astfel de film de promovare cu titlul ROMÂNIA o nestemată în șiragul Dunării, este în curs de realizare.
Conferința s-a incheiat cu o scurtă vizită, dar foarte apreciată de către toți participanții și, mai ales, de invitații din străinătate, la Castelul Peleș. Un monument emblematic pentru cultura noastră care poartă simbolul multiculturalismului acestui popor, cât și al locuitorilor lui.
Apreciem faptul că cele patru programe derulate până acum de DRI evidențiază faptul că minoritățile pot constitui un valoros mijloc de cooperare între partenerii strategici, iar patrimoniul lor multicultural oferă un spațiu generos pentru proiecte care să le pună în valoare și mai ales să le protejeze. Fonduri să se găsească!