Un eveniment în premieră, la început de an
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a organizat, la data de 30 ianuarie, salonul „Istorioare din viața etnicilor italieni”. Așa cum a menționat în cuvântul de deschidere doamna Ioana Grosaru, președintele RO.AS.IT., a fost un eveniment special. În premieră, s-a organizat o întâlnire hibrid, cu un public mai restrâns la sediul cultural „Casa d’Italia” din București și cu o participare mai largă online.
Programul a avut două părți principale, care s-au întrepătruns ca semnificație. Prima parte a fost dedicată celor care au contribuit la construirea acestei organizații, care, prin ceea ce au făcut, au rămas în sufletul nostru și în memoria noastră. Un moment cu încărcătură aparte a fost reprezentat de proiectarea filmului-portret dedicat celui care a fost președintele RO.AS.IT., deputatatul minorității, avocatul, profesorul și sportivul Mircea Grosaru. În a doua parte, a fost prezentată cea de-a doua ediție a cărții „Istorioare din viața italienilor din România”, de Modesto Gino Ferrarini.
Online, au participat oficialități și prieteni ai asociației din toată țara, lista fiind deschisă de Excelența Sa domnul Marco Giungi, ambasadorul Italiei în București. De asemenea, au luat cuvântul domnul Subsecretar de Stat Amet Aledin, de la Departamentul pentru Relații Interetnice, și domnul deputat Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al Minorităților Naționale.
„Este o mare plăcere să fim împreună. Am înțeles foarte bine ce se vorbește în română. A fost un an teribil. Ne punem speranță în vaccin pentru a ne întoarce la normalitate. Este foarte important să nu ne resemnăm, să ne continuăm viața socială și intelectuală. Vă mulțumesc tuturor că ați găsit timp, voință și energie pentru a continua să cercetați, să studiați și să aprofundați aspecte cruciale din istoria noastră”, a spus ES Marco Giungi.
La rândul său, domnul Amet Aledin a făcut legătura dintre activitatea culturală prezentă, foarte bogată, a Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. și personalitatea regretatului Mircea Grosaru: „Doresc să îi felicit pe cei care, cu multă abnegație, au reușit să creeze acest eveniment al aducerilor aminte, al nostalgiei. Mă bucură enorm că membri ai comunității, oameni extraordinari, reușesc să ducă mai departe moștenirea lăsată de regretatul Mircea Grosaru. Comunitatea italiană este extrem de activă în special în zona culturală. Chiar vă destănui faptul că, în această perioadă foarte complicată din punct de vedere medical, reprezentanții comunității italiene au reușit să creeze zone extraordinare ale culturii”.
Așa cum era firesc, a luat cuvântul și autorul cărții, Modesto Gino Ferrarini (91 de ani), care este și președintele onorific al Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. Domnia sa a povestit despre activitatea de formare a unei comunități de italieni imediat după Revoluție, amintindu-și cum, ziarist de sport fiind, mergea weekend de weekend într-un oraș diferit și se interesa de italienii de acolo.
Valoarea cărții publicate de RO.AS.IT. a fost subliniată de doamna Elvira Gheorghiță (jurnalist), colaboratoare la prima publicație a minorității italiene post-revoluționare, dar și de domnul Varujan Pambuccian: „Vă înscrieți cu cărțile domnului Ferrarini într-unul dintre trendurile majore ale istoriei: istoriile personale ale oamenilor obișnuiți. Lucrul acesta nu trebuie tratat ca o carte nouă care se adaugă, ci ca un lucru de o valoare excepțională: reflectă felul în care se trăia în comunități, în societăți, la diverse momente. Este absolut remarcabil efortul făcut de comunitatea italiană pentru a aduce în zona memoriei viața membrilor ei”.
Nu au fost uitați nici etnicii care au dispărut din cauza pandemiei, ei fiind evocați alături de alte personalități ale etniei, precum regizoarea Sorana Coroamă Stanca sau muzicologul Doina Floriștean Paron, a cărei fostă elevă, Elena Albu, a susținut un emoționant recital la pianină.
Din Italia, Piera Alba Melo a citit poezie de dragoste, prefațând un viitor proiect al RO.AS.IT. lasarea volumului „Istoria limbii italiene”.
Concluziile întâlnirii au fost trase de domnul deputat Andi Gabriel Grosaru, care, totodată, a anunțat un eveniment de amploare dedicat „Anno Dantesco”, cu specialiști în materie din Italia: „Una dintre preocupările mele este să arătăm cum a contribuit minoritatea italiană la dezvoltarea României. Minoritatea italiană a făcut istorie și încă face istorie”.
Cartea „Istorioare din viața etnicilor italieni din România” – ediția a doua – poate fi procurată de la sediul Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT.