Un DanteDì bogat în schimburi culturale
Ziua lui Dante, 25 martie, a fost sărbătorită într-o manieră specială în acest an de către Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT., parteneră a Societăţii “Dante Alighieri” din Bucureşti în două manifestări, pe cât de diferite, pe atât de frumoase.
Ziua a început la Casa d’Italia, unde am primit vizita unei delegaţii din Friuli Venezia Giulia pentru prezentarea proiectului “La norcineria tipica friulana: dalla teoria alla pratica”, o călătorie fascinantă în lumea gastronomică friulană, având ca punct central arta măcelăriei cărnii de porc şi produsele tipice zonei, celebre în toată lumea, precum Prosciutto di San Daniele.
După saluturile oficiale ale lui Andi-Gabriel Grosaru, deputat al minorităţii italiene în Parlamentul României, al lui Mario Borghese, senator al Republicii Italiene, al Brunei Zuccolin, Vicepreşedinte al Ente Regionale A.C.L.I. per i Problemi dei Lavoratori Emigrati del Friuli Venezia Giulia (ERAPLE), al Ioanei Grosaru, preşedinte al Asociaţiei Italiene din România, al Nicoletei Silvia Ioana, preşedinte al Societăţii “Dante Alighieri” – Comitetul Bucureşti, a urmat o prezentare a Sectorului agroalimentar din Friuli Venezia Giulia şi a mărcii IO SONO FVG, susţinută de Francesco Coletti de la Fundația Agrifood FVG.
În continuare, tânărul Giovanni Dreosto, din partea Măcelăriei “Da Giovanni” din Spilimbergo, a explicat şi a arătat publicului toate fazele prin care trece Prosciutto crudo di San Daniele, marcă specifică regiunii Friuli Venezia Giulia, de la sosirea materiei prime în măcelărie şi până la produsul final atât de iubit în toată lumea. Conferinţa s-a încheiat cu o amplă lecţie video a maestrului măcelar Mario Lizzi.
A urmat un program artistic încântător susţinut de elevi de la Liceul de Muzică “Sandro Pertini” din Genova, care au interpretat la pian şi vioară, şi de eleve de la Colegiul Naţional de Muzică “George Enescu” din Bucureşti, care au încântat oaspeţii italieni cu un program excepţional la nai.
Evenimentul a fost un prilej de dialog cultural şi gastronomic extraordinar între Italia şi România, cu atât mai mult cu cât regiunea Friuli Venezia Giulia este cea din care proveneau cei mai mulţi dintre strămoşii italienilor din România. Descendenţii acelor imigranţi italieni aşezaţi în România în urmă cu mai bine de o sută de ani, care şi-au adus cu ei obiceiurile din Italia, inclusiv pe cele culinare, au avut posibilitatea să ia, astfel, contact cu zonele în care îşi au rădăcinile. Întâlnirea a fost o reală bucurie pentru dl Modesto Gino Ferrarini, preşedintele onorific al Asociaţiei Italienilor din România – RO.AS.IT. şi pentru dna Maria Panait din familia Boro, strămoşii lor provenind chiar de pe meleaguri friulane, ai dlui Ferrarini tocmai din Spilimbergo, motiv pentru care acesta s-a bucurat să îl cunoască pe Giovanni Dreosto şi să afle despre măcelăria sa din Spilimbergo. Dna Panait a povestit cum în familia sa tradiţiile gastronomice friulane s-au păstrat, amintindu-şi că în copilărie făceau salamul în casă exact aşa cum se făcea în Friuli.
Nu putea, desigur, lipsi nici degustarea produselor tipice zonei aduse de oaspeţii din Italia.
Dar, pentru că 25 martie este ziua în care Dante Alighieri este sărbătorit în toată lumea, programul a continuat la Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, unde a fost celebrată figura marelui poet italian. Elevii de la Colegiul Naţional “Ion Neculce” au pus în scenă pasaje din Cântul V al Infernului, iar Ansamblul Vocal al Liceului “Sando Pertini” din Genova ne-au purtat cu vocile şi instrumentele lor prin secole de istorie muzicală influenţată de opera lui Dante.