Tradiții de Paște la minoritatea italiană din România
Minoritatea italiană din România este formată atât din creștini romano-catolici, cât și din creștini ortodocși. Perioada prepascală, în care ne aflăm, este una în care credincioșii respectă tradiții religioase și culinare străvechi. Iată câteva dintre acestea.
JOIA VERDE
Joia Mare din Săptămâna Patimilor, numită în Biserica Catolică “Joia Bună” sau “Joia Verde”, este ziua cea mai solemnă din întregul an liturgic și prilejuieste slujbe religioase cu profundă semnificatie: comemorarea instituirii Sfintei Liturghii la Cina cea de Taină, spălarea picioarelor, reconfirmarea preoților. Acestea sunt precedate de procesiuni ale credincioșilor care, în mod obișnuit, se îndreaptă către biserică.
In familii, de Joia Verde sa gătesc mâncăruri pe bază de verdețuri: spanac, mazare și fasole verde.
Tot în Joia Mare, se obișnuiește ca preoții să spele picioarele credincioșilor.
ÎNCOLȚIREA BOABELOR DE GRÂU
Membrii comunității etnicilor italieni din Galați așezau vase cu boabe de grâu în jurul altarului bisericii catolice. Încolțirea boabelor simbolizează renașterea anuală a vieții și renașterea spiritului vegetației, fiind în corespondență cu tradiția străveche a Grădinilor lui Adonis, care se ține în Italia. Obiceiul este valabil și pentru alte regiuni ale țării.
ÎNTÂLNIRE PASCALĂ ÎN FAMILIE
Duminica Paștelui este un prilej de bucurie, de întâlnire a membrilor familiei, când își fac daruri unii altora și se bucură de masa festivă, împodobită cu ouă vopsite și cu cele mai frumoase farfurii.
MENIUL DE PAȘTE
Meniul de Paste la italieni e foarte asemănător cu cel românesc: mezeluri cu ouă fierte, miel cu cartofi, paste făcute în casă, friptură de vită în sos de vin Barollo. Nelipsite sunt produsele specifice de patiserie pe bază de ouă și brânză, fie tarte și plăcinte sărate cum ar fi Casatiello napoletano sau Torta Pasqualina cu spanac sau carciofi, fie dulci (echivalente cu fursecurile, cozonacul și pasca), precum Colomba di Pasqua (cozonac în formă de pasăre), Pizza dolce, Pastiera napoletana sau multe feluri de Crostata pascală (cu ricotta și ciocolată, cu cremă și fructe, cu orez etc).