Tradiții culinare la minorități
Duminică 18 noiembrie 2018, Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT., filiala Galați, a organizat acțiunea „Tradiții culinare la minorități”. Acest eveniment se înscrie într-un șir de activități organizate de RO.AS.IT. în cinstea sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.
Celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire și de la încheierea Războiului pentru Reîntregirea patriei reprezintă un prilej de a reaminti aportul tuturor minorităților naționale, printre care și acela al etnicilor italieni, la toate momentele fundamentale ce au marcat istoria modernă a poporului nostrum.
Originea etnică a fiecăruia dintre noi determină viitorul pe care ni-l construim și devine o punte în timp și spațiu. Minoritatea italiană, asemenea celelaltor minorități, se bucură de oportunitatea de a avea două “mame”: patria de origine și patria în care s-a născut și a crescut. Pe amândouă le iubește și le respectă. La fel ca oricare copil iubitor încearcă să-și facă mama fericită. Italienii, încă de la primele generații, și-au iubit întotdeauna „mama adoptivă” ca pe o adevărată mamă. De aceea, ei nu au pregetat să lupte alături de români pentru reîntregirea neamului și pentru libertate, pentru modernizare și progres în toată perioada frământată a istoriei patriei comune.
În tot ceea ce s-a edificat pentru propășirea țării au contribuit și italienii așezați pe aceste meleaguri, printre care și cei din orașul de la Dunăre.
În strădania de a-și cunoaște și a-și promova tradițiile, minoritatea italiană, ca și celelalte minorități locale, încearcă să-și păstreze valorile care o leagă de patria mamă precum și propria identitate. În acest spirit, membrii filialei noastre au considerat potrivită inițierea unei manifestări cu titlul „Tradiții culinare la minorități”, ca un prilej de promovare a diversității artei culinare specifice oricărui popor, gastronomia constituind un aspect semnificativ al culturii oricărui popor.
La acest eveniment au participat membrii Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., ai Forumului German și ai Uniunii Democrate Turce. Fiecare reprezentant a făcut cunoscute rețetele preparatelor, care s-au bucurat de un interes deosebit, după care a urmat degustarea bucatelor, într-o atmosferă amicală și destinsă. A fost prezent și un stand de carte ilustrând preparate culinare în diverse limbi. Cel mai vechi volum l-a constituit o carte de rețete în limba maghiară editată în anul 1920.
Satisfacția reușitei acestei frumoase manifestări a putut fi observată la toți participanții, care au apreciat toate felurile de mâncare și de dulciuri pregătite cu plăcere de noi și de conaționalii noștri.
(Romana Drasovean)