Tradiția Simpozionului bibliotecilor continuă la Suceava
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a fost și anul acesta partener și organizator al Simpozionului Bibliotecii Universitare „Ştefan cel Mare” din Suceava. Simpozionul național cu participare internațională “Contribuția bibliotecii la afirmarea diversității culturale în spațiul românesc” a ajuns la ediția cu numărul VI și, ca de obicei, a fost rezultatul eforturilor comune ale colectivului Bibliotecii USV în colaborare cu Asociaţia Bibliotecarilor din România – A.B.R., Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT., Casa Corpului Didactic „George Tofan” și Inspectoratul Școlar Județean din Suceava.
Tema dezbătută anul acesta a fost „Biblioteca în conștiința tinerei generații” și a reunit peste o sută de participanți online sau față în față. Pentru al doilea an consecutiv, RO.AS.IT. a propus o temă distinctă în cadrul simpozionului, care s-a concretizat în secțiunea intitulată „Un arc peste timp – de la părintele fondator al limbii italiene, Dante, la părintele inovator și modernizator al acesteia, Alessandro Manzoni.” Oportunitatea secțiunii a constat în faptul că anul 2022 este un an de legătură între două celebrări semnificative ce vizează evoluția limbii italiene. 2021 a fost numit și Anul Dante pentru că a fost prilejul comemorării a 700 de ani de la moartea Poetului Suprem, în vreme ce în 2023 se vor împlini 150 de ani de la moartea lui Alessandro Manzoni. Anul 2022 este așadar un liant între cele două date importante, dar are și el, în sine, o serie de semnificații aparte, între care împlinirea a 180 de ani de la publicarea ediției definitive a “Logodnicilor” lui Manzoni. De aceea, secțiunea a propus dezbateri pe tema evoluției limbii italiene de la Dante la Manzoni. Celelalte două secțiuni ale simpozionului au fost: “Educația online prin cunoaștere, explorare și experiență” și “Oportunități de educație și formare pentru biblioteca viitorului”.
În cadrul simpozionului, RO.AS.IT. a avut trei invitați ce au susținut intervenții. Antonio Rizzo a ținut în plen o comunicare cu titlul “1842 – 2022: 180 anni dalla normazione linguistica di Alessandro Manzoni, fino alla decadenza della lingua italiana ai nostri giorni”, în vreme ce dna președinte a Comitetului București al Societății “Dante Alighieri”, dna dr. Ida Valicenti și dna conf. univ. dr. Otilia Doroteea Borcia au susținut online comunicări în cadrul secțiunii propuse de RO.AS.IT. – moderată de dna președinte Ioana Grosaru, de dra dr. Olivia Simion și de dna bibl. Ramona Ţabrea – despre istoria societății Dante în România și rolul său în difuzarea literaturii italiene în spațiul românesc și, respectiv, despre dialectele, registrele și varietatea lingvistică a limbii italiene de astăzi.
Manifestarea s-a desfășurat într-o singură zi, 11 mai, dar a fost urmată îndeaproape de alte două zile de evenimente dedicate cărții la Salonul Internaţional de Carte Alma Mater Librorum, și el un eveniment tradțional al Bibliotecii ajuns la ediția a VIII-a. Desfăsurat în zilele de 12 și 13 mai, salonul a fost organizat de Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu Centrul de Reuşită Universitară şi Alianţa Franceză din Suceava, sub egida Ministerului Educaţiei. Tema acestei ediţii a fost “Cartea – sursă de înţelepciune, destindere şi combatere a dezinformării”. O multitudine de lansări de carte, prezentări și dezbateri au avut loc pe parcursul acestor zile, grupate pe câteva axe principale: “Biblioteca şi cercetarea – realităţi şi perspective”, “Managementul resurselor infodocumentare – tradiţional şi contemporan” și “Lectura – stimulator al Potenţialului creativ”.
Asociația Italienilor din România a participat la salonul de carte cu un stand cu toate publicațiile sale, iar revista “Siamo di Nuovo Insieme” a fost prezentată oficial publicului de către dna președinte Ioana Grosaru și de dra redactor-șef Olivia Simion.
Un eveniment central în cadrul Salonului a avut loc la Standul Mănăstirii Voroneț, dedicat memoriei fostei starețe, Stavofora Irina Pântescu. Un moment de trăire spirituală prin care maica stareță dr. Gabriela Platon și măicuțele cărora le-a fost pastor, i-au adus un pios omagiu întâii Starețe a Sfintei Mănăstiri Voroneț, ocazionând și prezentarea cărții „Poeziile Măicuței” înregistrate și cu vocea pe suport electronic (stick și CD).
Tot în cadrul salonului, a fost lansată și revista bibliotecii, revistă care poartă numele simpozionului, “Contribuția bibliotecii la afirmarea diversității culturale în spațiul românesc”, și care cuprinde lucrările ediției de anul trecut ale acestuia – o reușită a eforturilor susținute ale dnei director prof. univ. dr. DHC Sanda-Maria Ardelenau, mintea și sufletul din spatele acestor manifestări culturale de înalt nivel organizate de Biblioteca USV.