Tradiţia pastasciuttei – legătura cu pamânturile originilor noastre
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a participat sâmbătă, 18 mai, cu o delegație, la Festivalul Pastasciutta din comuna Greci, pentru a fi împreună cu membrii Sucursalei Greci a asociației la festivalul gastronomic. Din partea asociației a participat la competiția culinară doamna Iolanda Boșneag.
Festivalul Pastasciutta, organizat de Primăria Greci și Parohia Romano-Catolică „Santa Lucia” din Greci, a fost gândit pentru a pune în lumină identitatea comunei Greci, strâns legată de prezența etnicilor italieni, urmași ai muncitorilor italieni veniți în secolul al XIX-lea la muncă în carierele de piatră din Munții Măcinului, descendenți care au păstrat tradițiile culinare ale strămoșilor. Așadar, pastele sunt la loc de cinste în bucătăria lor, iar Iolanda Boșneag povestește cum pastasciutta era mâncarea gătită la reuniunile de familie: dacă pe masă era pastasciutta, automat era sărbătoare. Iolanda Boșneag a pregătit foile de paste manual, în casă, ca și sosul ragù, după rețeta învățată de la mama sa, care, la rândul său, o învățase de la bunica Iolandei, italiancă get-beget.
Numeroșii vizitatori ai festivalului au fost curioși să guste aceste paste cu tradiție, așa că ele s-au bucurat de succes și s-au epuizat rapid. A rămas însă voia bună, dansul și bucuria, care au caracterizat standul Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. Reprezentanții noștri, în frunte cu doamna președinte Ioana Grosaru, Iolanda și Romeo Boșneag, au îmbrăcat superbe costume tradiționale italiene, ce au atras privirile spectatorilor, și au încins dansuri pe muzica italiană și românească cântată pe scenă, spre deliciul publicului prezent la această serbare câmpenească desfășurată în peisajele de vis ale Dobrogei, în Pădurea Crucele.