“Serata di lingua italiana”, la centrul cultural Casa d’Italia
Cu ocazia ediției a XXII-a a „Săptămânii limbii italiene în lume”, Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a organizat, la centrul cultural Casa d’Italia din București, o seară de lectură intitulată „Serata di lingua italiana”. Evenimentul a putut fi urmărit în toată țara prin intermediul platformei Zoom, având un format hibrid, fizic-online, o bună practică preluată din timpul pandemiei.
A fost o seară dedicată prozei, poeziei, muzicii, dar și învățământului în limba maternă italiană, pentru că a inclus festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului „EU vorbesc italiana/ IO parlo italiano”, ediția 2022. „Nu putea fi nimic mai potrivit decât să facem și premierea elevilor participanți la concursul nostru, pe care l-am început în urmă cu patru ani. Ne dorim ca la acest concurs să participe elevi din toată țara, inclusiv cei care nu sunt înscriși la școli unde se studiază limba italiană. Dorim să atragem cât mai mulți copii. Credem că este o ocazie ca ei să se apropie de limba italiană și de asociație”, a spus doamna Ioana Grosaru, președintele RO.AS.IT.
În alocuțiunea sa, domnul deputat Andi-Gabriel Grosaru a vorbit despre semnificația tematicii din acest an a Săptămânii limbii italiene în lume, „L’italiano e i giovani”: „În primul rând tinerii sunt cei care trebuie să calce pe urmele noastre, mai ales, din punctul nostru de vedere, tinerii care îmbrățișează tradițiile, arta, cultura și limba italiană”.
Reprezentantul minorității italiene în Parlamentul României s-a referit apoi la activitatea parlamentară, care „se bazează pe apărarea drepturilor și culturii, limbii, tradițiilor minorității italiene. E o activitate care, în contextul actual, este foarte importantă, pentru că vizează buna înțelegere între popoare. Cu fiecare pas pe care îl faci îți dai seama că ai foarte multe de învățat. Oamenii sunt diferiți, dar, ca să putem trăi împreună și ca să ne putem înțelege și să creăm, avem nevoie de pace și trebuie să știm cum să o construim. Copiii noștri învață bine, copiii noștri trebuie să preia ce este mai bun și să ducă mai departe, să poată să construiască societatea viitorului. Felicit copiii pe care o să-i premiem în această seară pentru contribuția lor în ceea ce privește dezvoltarea limbii italiene”.
„Evenimentele pe care noi le facem sunt cu specific cultural și asta ne creează nouă o particularitate, pentru că România a fost construită și cu ajutorul bunicilor noștri italieni și activitatea de dezvoltare a societății se datorează inclusiv amprentelor culturale italiene”, a mai spus domnul deputat.
În continuare, Clara Mitola, colaboratoare a Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., l-a introdus pe Cristò, unul dintre cei mai promițători autori italieni ai prezentului, câștigător al premiului „Terre di Puglia” și situat în Top 5 in clasamentul întocmit de mari cititori (scriitori, critici, intelectuali) pentru prestigioasa revistă literară „L’Indiscreto”, în 2020. Acesta a intervenit online și a lecturat pasaje din capitolul „Paolo” al romanului său, La meravigliosa lampada di Paolo Lunare, apărut la TerraRossa Edizioni.
Momentul de proză a fost urmat de unul de poezie în limba italiană, susținut de domnul profesor Giovanni Avanzini, care a recitat Canto notturno di un pastore errante dell’Asia de Giacomo Leopardi, La Chimera de Dino Campana și Il sogno in azione, traducere în italiană a poeziei lui Gherasim Luca.
Domnul profesor Felix Goldbach, inspector școlar pentru limba italiană în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, a deschis festivitatea premierii câștigătorilor concursului, accentuând dezideratul ca acest concurs sa continue și să aibă din ce în ce mai mulți participanți la edițiile următoare, pentru că, într-o țară în care există atât de mulți copii vorbitori de italiană, învățământul în această limbă trebuie susținut și dezvoltat.
Participanții la concurs au primit diplome, ca și profesorii îndrumători. Dintre lucrările primite pe adresa menționată în regulament, pe site-ul oficial al asociației, cele mai apreciate au fost cele scrise de:
Locul 1 – Alexia Elena Olteanu (Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, prof. Daniela Ducu)
Locul 2 – Cristina Dina (Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, prof. Daniela Ducu)
Locul 3 – Evelyne Andiloro (Colegiul Național „Ion Neculce”, prof. Cristina Pagani)
Mențiune – Ioana-Alena Romilă (Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra-Neamț, prof. Cătălina Enache)
Mențiune – Miruna Cătălin (Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, prof. Daniela Ducu)
Festivitatea a fost urmată de momentul muzical susținut de prof. Marius Vernescu – pian și prof. Beatrice Vernescu – voce. Ca și „cireașă pe tort”, tenorul Antonio Furnari s-a ridicat din public și a interpretat celebrul cântec sicilian „Parla più piano” (“Brucia la terra”), de pe coloana sonoră a capodoperei cinematografice „Nașul”.
Apropo de tort, la final, au fost sărbătoriți doi dintre membrii care și-au celebrat ziua de naștere în luna octombrie, Gabi Muștuc și Modesto Gino Ferrarini, președintele de onoare al RO.AS.IT. împlinind vârsta de 93 de ani. Buon compleanno e cent’anni!