Săptămâna bucătăriei italiene în lume
A început săptămâna bucătăriei italiene în lume. Până pe 28 noiembrie inclusiv, ambasada Italiei în România, Biroul ICE-Agenţia şi Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, în colaborare cu Camera de Comerţ Italiană pentru România, organizează o serie de evenimente cu scopul de a promova excelența culinară italiană.
Campania din acest an are tema „Tradiţie şi perspective ale bucătăriei italiene: conştientizarea şi valorificarea sustenabilităţii alimentare”, conceptul fiind explicat de Excelența Sa Alfredo Durante Mangoni, ambasadorul Italiei la București: „După marea criză pe care am trăit-o cu toţi, credem că este cazul să pornim cu sisteme de alimentaţie sustenabilă, de aceea este extrem de importantă tema acestei ediţii. La Adunarea Generală a ONU, în cadrul congresului despre sistemele alimentare, Italia a avut o participare semnificativă. Ecosistemul şi diversitatea în alimentaţie sunt benefice. Sustenabilitatea este unul din principiile cardinale ale alimentaţiei mediteraneene”.
Tradițiile culinare reprezintă una dintre componentele identității minorității italiene din țara noastră, iar Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a acordat mereu o importanță deosebită acestui domeniu. Drept dovadă stă și editarea mini-rețetarului cu rețete de tradiții culinare italo-române, pe care îl găsiți aici.
Aproape fiecare „colț” din peninsulă are o rețetă culinară care aparține locului. Pentru a marca „Săptămâna bucătăriei italiene”, vă invităm să încercați măcar trei rețete, reprezentând sudul, centrul și nordul:
ARANCINI (rețetă din sud)
Este o gustare tradițională din Trapani, Palermo și Siracusa.
Ingrediente:
- 350 g orez
- 230 g cașcaval
- 3 ouă
- mozzarella
- pesmet
- sos marinara
Mod de lucru
- Orezul se fierbe, apoi se omogenizează într-un bol cu un ou și cașcavalul răzuit;
- Din amestec se formează biluțe care se turtesc bine. În centrul cercului se pune un cubuleț de mozzarella, care se înconjoară apoi cu amestecul. Se formează noi biluțe, cu mozzarella în centru;
- Se bat cele două ouă rămase. Se dau biluțele de orez prin ou, apoi prin pesmet și se prăjesc în baie de ulei;
- Se servesc cu sos marinara.
* Biluțele de orez se pot umple cu orice, nu numai cu mozzarella. Se pot folosi parmezan, ragu, ciuperci ș.a.m.d.
SPAGHETTI CARBONARA (rețetă din centru)
Se spune că cele mai bune paste carbonara se mănâncă în regiunea Lazio, din care face parte capitala Roma, „Cetatea eternă”.
Ingrediente:
- 200 g paste
- 120 g pancetta
- 2 linguri cu vârf de parmezan răzuit
- 2 ouă plus un gălbenuș
Plan de lucru:
- se pun pastele la fiert în apă clocotită și se lasă să fiarbă conform instrucțiunilor de pe cutie;
- se călește pancetta într-o lingură de ulei de măsline:
- se omogenizează ouăle întregi cu gălbenușul, iar apoi cu parmezanul răzuit;
- după ce pastele au fiert, se scurg și se adaugă în tigaia în care este pancetta, se mai lasă pe foc 1-2 minute;
- Se oprește focul și se adaugă amestecul de ou și parmezan. Se amestecă bine.
CANEDERLI (rețetă din nord)
Canederli sunt găluște de pâine tipice din Trentino-Alto Adige, Friuli și o parte din Veneto.
Ingrediente
- 200 g pâine mai veche sau crutoane;
- 3 sferturi de pahar cu lapte;
- 100 g amestec din mezeluri (crenvurști sau cârnați) sau carne preparată (carne fiartă sau carne la cuptor)
- un ou
- parmezan
- o lingură făină
- supă
Plan de lucru
- se înmoaie pâinea în lapte timp de minim o oră, apoi se face un amestec cu oul bătut, parmezanul răzuit, făina și resturile de carne tăiate foarte mărunt;
- se formează găluște cu diametru de 5 cm din acest amestec;
- se pun găluștele la fiert, direct în apă clocotită;
- după ce ies la suprafață, se mai lasă să fiarbă două minute și se scot;
- se pot servi simple, cu parmezan răzuit pe deasupra, sau cu supă.