RO.AS.IT. și proiectul pentru CENTENAR – „Trecutul mereu prezent”
În perioada 21-29 iunie, o delegație a Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. a organizat o deplasare în Italia, în cadrul proiectului intitulat „Trecutul mereu prezent”.
Proiectul a inclus acțiuni dedicate memoriei înaintașilor și contribuției lor la marile evenimente de acum 100 de ani. Încă din prima zi, la Timișoara, a avut loc o primă activitate în cadrul proiectului, întâlnirea cu scriitoarea Coleta de Sabata. Recomandată pentru Premiul Nobel pentru Literatură cu ciclul de romane „Clanul de Niro”, inspirat din emigrația italiană în Transilvania, distinsa doamnă a captat atenția tuturor cu elocința și cu vastele cunoștințe despre istoria locurilor, despre italieni, despre legăturile și contribuția lor strânsă cu această zonă și evenimentele istorice parcurse. A fost o întâlnire de suflet într-un cadru colocvial, relaxat. A fost vizionat în premieră filmul „Italienii, Centenarul și Unirea”, realizat de Anca Filoteanu.
A urmat vizita la Trieste, la Sanctuarul Eroilor din Primul Război Mondial de la Redipuglia și la Cimitirul militar austro-ungar, unde delegația RO.AS.IT., împreună cu oficialități din partea statului român – domnul consul general Cosmin Lotreanu și domnul consul adjunct Laurențiu Babei, a depus coroane de flori. La depunerea coroanei de la Marele Sanctuar al eroilor căzuți în cumplitele bătălii de pe râul Piave, alături de delegația română a participat și directorul Sacrariului, lt. col. în retragere Norbert Zorzitto.
La invitația domnului consul Cosmin Lotreanu, delegația RO.AS.IT. a făcut o vizită la sediul Consulatului unde, după prezentarea și discuțiile pe marginea proiectului și a activității celor doi parteneri, a fost vizionat, cu mult interes, filmul „Italienii, Centenarul și Unirea”, realizat de Anca Filoteanu. DVD-ul a fost solicitat pentru a fi proiectat și cu ocazia altor evenimente din acest an organizate de Consulat.
După cuvântul domnului consul general Cosmin Lotreanu, din care am putut afla aspecte despre complexa activitate, dar și despre misiunea dificilă ce revine unui consulat, doamna Ioana Grosaru, președintele RO.AS.IT. a făcut referire în cuvântul său la scopul vizitei în Italia și a mulțumit celor doi consuli pentru sprijinul acordat.
Următorul popas din traseu a fost la Institutul Român pentru Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, unde am fost primiți cu multă amabilitate de domnul director adjunct Cristian Luca. Acesta a vorbit despre istoria și activitatea institutului, dar și despre emigrația italiană în România, aducând în atenție date mai puțin cunoscute. Tot aici, delegația RO.AS.IT. a făcut o vizită și la galeria unde era expusă, într-un concept rezumativ, expoziția prezentă la Bienala din acest an.
Dincolo de semnificația specială anului Centenarului, proiectul „Trecutul mereu prezent” a oferit membrilor asociației prilejul reîntâlnirii simbolice cu rudele din regiunea Friuli – Venezia – Giulia și vizite la obiective de patrimoniu cultural, istoric și natural. După părerea participanților, a fost un proiect reușit, care și-a îndeplinit scopul.