RO.AS.IT. – prezentă la Târgul de Carte Gaudeamus
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. este prezentă în aceste zile la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ce se desfășoară la Romexpo între 7 și 11 decembrie 2022.
Pe lângă standul cu numeroasele sale publicații, RO.AS.IT. a avut și două prezentări în cadrul târgului. Prima s-a desfășurat în data de 7 decembrie și a vizat Caietul 5 din seria “Mi ricordo di un giorno di scuola”, semnată de Antonio Rizzo și editată de RO.AS.IT. Volumul, Istoria limbii italiene, este unul de mare însemnătate pentru Asociația Italienilor din România deoarece răspunde unuia dintre obiectivele acesteia, acela de a promova limba italiană, atât în rândul membrilor săi, cât și în rândul publicului român. Cartea este un studiu aprofundat al evoluției limbii italiene, de la formarea sa și până în zilele noastre, trecând prin cele mai importante momente și epoci istorice care au marcat și influențat devenirea “celei mai armonioase limbi din lume”, așa cum îi place autorului să spună. Despre această publicație ambițioasă și curajoasă au vorbit doamna Ioana Grosaru, președinte RO.AS.IT. și însuși autorul, Antonio Rizzo.
Dincolo de promovarea limbii italiene, RO.AS.IT. urmărește și să ducă mai departe, prin numeroasele activități și proiecte editoriale, identitatea comunității istorice italiene din România, prin divulgarea a tot ce înseamnă aceasta: de la istoria sa, la cultura italiană, la relațiile româno-italiene și până la personalitățile remarcabile pe care comunitatea le-a dat și continuă să le dea. Unul dintre instrumentele esențiale prin care se realizează acest scop este revista asociației, “Siamo di Nuovo Insieme”, care a devenit, după o îndelungată istorie, cartea de vizită a asociației. Așadar, în data de 8 decembrie, RO.AS.IT. a prezentat la Târgul de Carte Gaudeamus această publicație bilingvă trimestrială, al cărei conținut variat aduce la cunoștința publicului atât activitatea asociației și situația învățământului în limba maternă italiană, cât și o serie de articole despre cultura, literatura, istoria și arta italiană. Despre revistă au vorbit dna Ioana Grosaru, dra Olivia Simion, redactor-șef, Clara Mitola, traducătoare și Victor Partan, jurnalist.
Tot în cadrul acestui eveniment, s-a vorbit, în prezența autorilor, și despre cea mai recentă apariție editorială a asociației, cartea “Marele mozaic al vieții” de Mihaela Profriu Mateescu și Claudiu Simion, un volum de memorii care vorbește despre familia Culluri, exponenți de marcă ai emigrației italiene în România pentru că, de la stabilirea lor pe pământ românesc, au dat numeroase personalități în domeniul arhitecturii și artelor din țara noastră.