RO.AS.IT. la Suceava
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a fost și în acest an alături de Biblioteca Universității “Ştefan cel Mare” din Suceava în manifestările devenite deja tradiționale: Simpozionul național cu participare internațională “Contribuția Bibliotecii la afirmarea diversității culturale în spațiul românesc” și Salonul internațional de carte “Alma Mater Librorum”. Au fost câteva zile pline de cultură, de personalități de seamă ale Bucovinei, dar nu numai, și de spirit festiv, întrucât în 2023 se celebrează 60 de ani de învățământ superior la Suceava. În anul 1963 s-a înființat Institutul Pedagogic de 3 ani, iar Biblioteca universitară a avut dintotdeauna un rol important în crearea, evoluția și dezvoltarea centrului universitar sucevean.
Seria manifestărilor s-a deschis cu un eveniment special dedicat figurii istoricului bucovinean Mihai Iacobescu, cu ocazia donării fondului său de carte Bibliotecii Universitare din Suceava. Evenimentul a avut loc în 21 iunie 2023 și a fost o întâlnire de suflet, în care, dincolo de a se prezenta bogatul fond documentar, s-a vorbit despre figura marelui om de cultură, între cunoscuți, prieteni și iubitori ai acestuia.
Următoarea zi, 22 iunie, a fost dedicată Simpozionului, care s-a bucurat și în acest an de o prezență numeroasă a relatorilor și participanților. Tema din acest an a fost “Biblioteca – tezaur al memoriei științifice și culturale”. În cadrul saluturilor oficiale, dna președinte Ioana Grosaru a punctat cele două momente aniversare importante: 60 de ani de învățământ superior la Suceava și 30 de ani de activitate a Asociației Italienilor din România, activitate începută tot la Suceava – prezența RO.AS.IT. la Suceava în fiecare an stă mărturie pentru fructuoasa și intensa colaborare dintre cele două entități. Cu acest prilej dna Grosaru a înmânat o diplomă aniversară dnei director a Bibliotecii Universitare, prof. univ. dr. DHC Sanda Maria Ardealeanu, pentru contribuția acesteia la păstrarea identității comunității italiene prin numeroase proiecte desfășurate împreună. Anul acesta, invitat de onoare al RO.AS.IT. a fost prof. Marcello Croce, om de cultură italian, cu numeroase valențe: filosof, istoric și poet, membru al grupului Poesia attiva de la Torino. Acesta a transmis mesajul președintelui grupului, Bruno Labate, care din păcate nu a putut fi prezent, în care s-au rememorat începuturile colaborării cu Asociația Italienilor din România și Universitatea din Suceava, ce datează de mai bine de 15 ani, de la organizarea primelor simpozioane, intitulate “Neoumanismul și dialogul intercultural”.
Ziua a continuat cu sesiunea de comunicări, moderată de bibl. Adriana Florentina Malanciuc și dr. Olivia Simion, în cadrul căreia din partea RO.AS.IT. a avut o intervenție Antonio Rizzo, care a vorbit despre Gabriele D’Annunzio, cu prilejul aniversării în 2023 a 160 de ani de la nașterea acestuia, a cărui personalitate și operă le tratează și următoarea carte a autorului, aflată în curs de tipărire. Ca o anteprimă la lansarea cărții, Rizzo a abordat tema vieții și personalității lui Gabriele D’Annunzio, urmând ca, desigur, în viitoare ocazii să atingă și tematica operei marelui scriitor italian. La simpozion a participat online și o altă apropiată colaboratoare a asociației, dna Nicoleta Silvia Ioana, ce a susținut o relatare despre Fondul de carte Claudiu Isopescu, ca memorie a spiritualității românești pe meleaguri romane, în care a evocat eforturile susținute ale omului de cultură bucovinean pentru promovarea culturii române în Italia.
RO.AS.IT. a fost prezentă și la Salonul de carte din 23 și 24 iunie, cu un stand de prezentare a aparițiilor sale editoriale. În plus, Olivia Simion a prezentat revista asociației, “Siamo di nuovo insieme”, iar dna președinte Ioana Grosaru a vorbit despre Marele mozaic al vieții, cea mai recentă publicație a asociației. Li s-a alăturat online și dna prof. Nicoleta Silvia Ioana, care și-a prezentat cartea Claudiu Isopescu, corifeu al culturii române în Italia, o apariție recentă ce însumează eforturile de cercetare și documentare întreprinse pentru doctoratul obținut la Universitatea București în 2011. Dna Grosaru a salutat prezența la salonul de carte a stareței Mănăstirii Voreneț, stavrofora dr. Gabriela Platon, cu care Asociația Italienilor din România are o legătură de suflet, și a dlui prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorectorul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Așadar au fost câteva zile intense la Suceava, dar pline de satisfacții, încă o cărămidă așezată în edificiul lungii și frumoasei colaborări dintre Asociația Italienilor din România și mediul cultural sucevean.