Repere identitare. Modele de conviețuire în Europa. România și Italia
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a participat la manifestările organizate cu ocazia evenimentului Festa dei Popoli, sărbătoare a localității Frossasco din regiunea Piemonte (Italia).
Prezentă în Italia cu ocazia proiectului „Repere identitare. Modele de conviețuire în Europa. România și Italia” (23 iulie – 4 august), RO.AS.IT a avut onoarea să participe la aceste manifestări răspunzând invitației directorului Muzeului Emigrației Piemonteze, domnul Giorgio D’Aleo, și a inimoasei consiliere Carlotta Colombatto.
Cu ocazia vizitei în regiune, am fost alături de partenerii noștri de la Asociația Spazio Mediazione & Intercultura, prin președintele Alexandra Lupea și membrii ei, la o masă rotundă cu ocazia căreia oaspeții din România au cunoscut o parte din activitățile și proiectele acestei organizații de mediatori interculturali. La rândul ei, RO.AS.IT. s-a prezentat prin intermediul proiecției unui film cu rezumatul activității de până în prezent.
Vizita în zonă a constituit și un bun prilej pentru întâlniri cu membri și cu oficialilăți locale, cu reprezentanții familiilor care s-au stabilit in Italia punîndu-se în practică obiectivele pe care partenerii implicați le au de realizat. În acest cadru s-a situat întrevederea de la Primăria din Mondovi, cu edilul Paolo Adriano, cu responsabila pentru Programe Europene Erika Chiecchio, dar și cu grupul dansatorilor Artusini, care va participa la ediția din acest an a festivalului „Confluențe”.
Întreaga delegație a RO.AS.IT., condusă de președintele Ioana Grosaru și deputatul Andi Grosaru, a fost primită și de primarul comunei Frossasco, Federico Comba. Emoționantă a fost întâlnirea între Roberto Zambon, din Frossasco, și Cătălina Iolanda Mihai, verișoara sa stabilită în localitatea Târgu Ocna din România.
Programul activităților de la Frossasco a fost bogat, având ca punct de referință „Festa dei popoli”, sărbătoare dedicată în acest an comunității române din Italia, cea mai numeroasă comunitate de stranieri. Manifestările au început în fața bisericii San Donato, în prezența primarului Federico Comba, a președintelui Muzeului Emigrației Piemonteze, Giorgio D’Aleo, și a alpinilor conduși de Giulio Cibrario.
Ceremonia a continuat cu un omagiu adus soldaților români și italieni căzuți în Marele Război, cu intervenția monseniorului Pier Giorgio Debernardi și o reflecție ecumenică a părintelui Ciprian Ghizi.
Unul dintre momentele importante ale zilei a fost reprezentat de vernisajul expoziției itinerante „De la emigrare la integrare” a RO.AS.IT., în incinta Muzeului Emigrației Piemonteze. Au luat cuvântul deputatul Andi Grosaru, vicepreședintele Consiliului Regional Piemonte, Daniela Ruffino, și Bruno Labate, președintele asociației Poesia Attiva.
A urmat prezentarea muzeului, condusă de curatoarea Carlotta Colombatto. Seara, în fața unui public numeros adunat în Piazza Saint Jean de Moiras, a avut loc reprezentația ansamblului de dansuri „Cătălina”, invitat la proiect în baza parteneriatului cu RO.AS.IT.. Participarea a fost sprijinită de Consiliul Județean Iași.
În ziua următoare, delegația RO.AS.IT. s-a deplasat la Consulatul României din Torino, unde a fost primită de consulul general Tiberiu Dinu și de consulul Luminița Hrițuleac. Programul evenimentului de la consulat a inclus și un program artistic al ansamblului Cătălina.
A fost încă un proiect reușit, iar ecourile pozitive nu au întârziat să apară în presa din Peninsulă.
Puteți găsi aici interviul acordat de deputatul Andi Grosaru pentru Radio RBE