Proiectul „De la emigrare la integrare” merge mai departe
În data de 26 noiembrie 2021 a avut loc un nou vernisaj al expoziției „De la emigrare la integrare”, un proiect fundamental pentru Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT., originat din ideea și munca de cercetare desfășurată de dna Ioana Grosaru, președintele asociației, proiect cu o vechime de cincisprezece ani. De data aceasta, expoziția a fost inaugurată la Cavasso Nuovo, Italia, o localitate aflată în inima regiunii Friuli-Venezia Giulia, de unde proveneau numeroși imigranți italieni din România. Un loc semnificativ, așadar, întrucât expoziția tratează tocmai acest subiect al emigrației italiene în România, ilustrând în imagini, prin fotografii document, istoria formării comunității italiene pe teritoriul României.
În cadrul evenimentului inaugural a avut loc și o serie de comunicări pe acest subiect, precedate de saluturile oficialităților prezente: dl Primar al comunei Cavasso Nuovo, Silvano Romanin, dl Consul general al României la Triste, Cosmin Victor Lotreanu, dl Consilier regional, Emanuele Zanon și dl Consilier pe probleme de cultură la Primăria din Cavasso Nuovo, Daniele Gladich. De asemenea, mesajul dlui deputat Andi-Gabriel Grosaru a fost transmis de dra consilier Olivia Simion. Punctele principale subliniate de mesajele oficiale au accentuat strânsele legături ale Italiei cu România, evoluția istorică asemănătoare (cu precădere în secolul al XIX-lea) a celor două țări, importanța fenomenelor migratorii ce au legat cele două teritorii în trecut și în prezent și importanța recuperării episodului migrației italiene în România, începute cu peste un secol în urmă, un fenomen prea puțin cunoscut în contextul italian.
Comunicările pe marginea subiectului emigrației italiene în România au fost susținute de dl Cristian Luca, Director adjunct al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, de dra Olivia Simion, reprezentantă a Asociației Italienilor din România și de dl Paolo Tomasella, Consilier pe probleme de cultură la Primăria localității Montereale Valcellina. În vreme ce dl Luca și dl Tomasella au scos în evidență două personalități remarcante în istoria italienilor din România, arhitectul Antonio Copetti, respectiv, constructorul Geniale Fabbro, ambii italieni cu realizări fundamentale în domeniul construcțiilor în România, Olivia Simion a prezentat istoricul expoziției „De la emigrare la integrare”, dar și câteva date despre istoria emigrației italiene pe teritoriul românesc, ilustrând povești concrete de viață ale italienilor din România, reușitele și dramele lor, suferite mai ales odată cu venirea la putere a regimului comunist, precum și reformarea comunității după 1989 și munca dusă de Asociația Italienilor din România pentru a menține și promova valorile identitare ale acestei comunități istorice.
Seara a continuat cu inaugurarea expoziției, o vizită la Muzeul Emigrației din Cavasso Nuovo și cu o degustare de produse tradiționale specifice zonei Cavasso Nuovo.
Vizita delegației RO.AS.IT., avându-l ca ghid pe dl Paolo Tomasella, a continuat a doua zi la Maniago, unde dna Franca Teja, Consilier pe probleme de cultură la Primăria din Andreis, a prezentat povestea salamului de Sibiu, care își are originile în Friuli, când Barba Nane, un emigrant din Budoia, ajunge cu salamul său, produs tradițional făcut în casă, la Budapesta în jurul anilor 1850, pentru a lucra în construcții. Observând succesul de care se bucură salamul tradițional, începe să-l producă la scară mare, chemând muncitori italieni din Frisanco pentru a-l ajuta în afacere. Unii dintre aceștia au fost frații Dozzi. Primul, Giuseppe, s-a căsătorit cu fiica lui Barba Nane și a continuat să producă salamul (devenit salame ungherese) la Budapesta, în vreme ce Filippo Dozzi s-a stabilit la Sinaia, unde a început să facă salamul crud-uscat pe teritoriul românesc (devenit ulterior faimosul salam de Sibiu). Alex Antonini, singurul producător al salamului original al lui Barba Nane din zonă, a prezentat măcelăria sa, „Noѐ” și a vorbit despre procesul de producție. În prezent, românii Marian Enache și soția sa, Florina, bine integrați în comunitatea italiană din Montereale Valcellina (locuind în trecut și la Maniago), promovează acest salam și povestea sa, accentuând legătura importantă dintre cele doua țări și schimburile culinare între ele și închizând cercul emigrației, desfășurată astăzi în sens invers, dinspre România înspre Italia.
Traseul a continuat cu opriri la vechea hidrocentrală din Malnisio, cea care a dat prima dată curent electric Veneției în 1905, la mormântul lui Geniale Fabbro din Rauscedo și la Centrul Menocchio din Montereale Valcellina, locul unde s-a născut în secolul al XVI-lea Domenico Scandella, zis Menocchio, cel a cărui poveste a stat la baza cărții fundamentale a lui Carlo Ginzburg, „Brânza și viermii” ce a schimbat felul în care se abordează studiului istoriei, de la macroistorie la microistorie.
Bucurându-se de o bună primire la Cavasso Nuovo, un loc puternic marcat de fenomenul migrării, proiectul „De la emigrare la integrare” merge, așadar, mai departe, punctând încă o oprire în itinerarul său, ce a început în 2007, în varii localități din România, pentru a continua în Elveția, la sediul ONU de la Geneva și apoi în Italia, la Roma, Cuneo, Frossasco, Torino. O istorie care trebuie recuperată, spusă și cunoscută și de aceea ne dorim ca traseul expoziției să nu se oprească aici, așa cum și-a propus încă de la început inițiatoarea proiectului, prof. Ioana Grosaru.
Referent și consilier, dr. Olivia Simion