PIAZZA ROMANA nr. 49
Cât poate merge Ucraina pe contrasens?
Din victimă a agresiunii Rusiei, compătimită pretutindeni în lume, Ucraina adevenit agresor al drepturilor minorităților naționale. Parlamentul de la Kiev a dat o lege care restricționează învățământul în limbile minoritare, lege promulgată ulterior de președinte, în ciuda ecourilor unanim negative avute în lumea civilizată.
Nu putem să nu ne întrebăm din ce anume a izvorât o asemenea inițiativă legislativă în contextul în care aveam convingerea că progresul în gândirea unei națiuni este reprezentat tocmai de conservarea identității comunităților etnice, cu limba, tradițiile și valorile lor materiale și imateriale. Cui îi folosește să distrugă o multiculturalitate care nu poate decât să ajute devenirea spirituală a națiunii majoritare?
În România, avem experiența tragică a comunismului, în care a fost suprimat învățământul în limba maternă a minorităților naționale. Este foarte greu să repari răul o dată făcut. Ani de zile, Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a făcut demersuri pentru reînființarea claselor cu predare în limba maternă. Până acum, acest lucru s-a realizat doar la Liceul „Dante Alighieri” din București, dar eforturile au vizat (și vizează în continuare) unități de învățământ din mai multe orașe unde există etnici italieni.
Acțiunea autorităților de la Kiev este fără precedent între țările unde există minorități naționale recunoscute, țări care par a merge într-un sens unic, spre diversificarea drepturilor acestor minorități. Întrebarea este: cât poate merge Ucraina pe contrasens? În mod normal, nu foarte mult.Așteptăm ca celor care au impus restricțiile să le vină „mintea cea de pe urmă” și să nu implementeze o asemenea lege antieuropeană.
(Victor Partan)
Aşteptăm articolele Dumneavoastră la următoarele adrese de e-mail:
ufficio@roasit.ro, victor.partan@yahoo.com
Drepturile de autor pentru materialele publicate pe platformele www.roasit.ro şi
http://romulussiremus.wordpress.com sau în publicaţiile Siamo di Nuovo Insieme şi Piazza Romana aparţin Asociaţiei Italienilor din România – RO.AS.IT. Preluarea parţiala sau integrală a acestor materiale nu se poate face decât cu acordul RO.AS.IT.