O nouă prezentare a expoziției itinerante „De la emigrare la integrare”
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT., Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia și Agenţia Regională pentru Patrimoniul Cultural din Friuli Venezia Giulia organizează expoziția fotodocumentară „De la emigrare la integrare: italienii din România în secolele XIX–XX”.
Expoziția este organizată sub patronajul Consulatului General al României de la Trieste, al Regiunii Autonome Friuli Venezia Giulia, al Primăriei Cavasso Nuovo (PN) şi al Primăriei Montereale Valcellina (PN), fiind găzduită de Muzeul Emigrației din Cavasso Nuovo, în perioada 26 noiembrie – 19 decembrie 2021.
Programul vernisajului de vineri, 26 noiembrie (ora 16:15), cuprinde:
Salutul autorităţilor publice locale
Silvano Romanin, Primarul oraşului Cavasso Nuovo
Daniele Gladich, Consilierul local responsabil pentru politicile bugetare, de impozitare, culturale, turistice, de educaţie publică şi sistemele de informatizare ale Primăriei Cavasso Nuovo
Lecturarea salutului transmis de domnul deputat Andi–Gabriel Grosaru, reprezentantul minorităţii italiene în Camera Deputaţilor a Parlamentului României
Comunicări de specialitate:
Olivia Simion, Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT., Bucureşti
De la emigrare la integrare: italienii din România în secolele XIX–XX
Cristian Luca, Director adjunct al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia
Contribuţia liber profesioniştilor italieni la modernizarea României în secolele XIX–XX
Paolo Tomasella, Agenţia Regională pentru Patrimoniul Cultural din Friuli Venezia Giulia, Passariano
Aspecte ale emigraţiei friulane în România. Un protagonist redescoperit: Geniale Fabbro, meşter constructor
Concluzii şi inaugurarea oficială a expoziţiei
Expoziția „De la emigrare la integrare” a fost realizată cu sprijinul membrilor Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., după un concept al doamnei președinte Ioana Grosaru. Ea este alcătuită pe baza fotografiilor-document culese de la descendenți ai familiilor de italieni stabilite în diferite zone ale României, familii care au dus la formarea comunităților locale astăzi. Prima vernisare a avut loc în luna mai a anului 2010, la Muzeul Țăranului Român. În același an, la data de 10 noiembrie, tablourile au fost expuse la Muzeul Național de Istorie din București. În zece ani, expoziția a fost itinerată în numeroase orașe din România, dar și la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, la Roma și în alte orașe din Italia.