Conferinta de presa a festivalului “Noua Cinematografie Italiana in Romania”
În data de 28.02.2022 a avut loc la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale” (UNATC) conferința de presă înainte de debutul festivalului de film italian “Noua cinematografie italiană în România”, ce se va desfășura între 9 și 13 martie anul curent la Muzeul Național al Ţăranului Român din București.
În cadrul conferinței au luat cuvântul invitați distinși din România și Italia, unii dintre aceștia conectându-se online. Moderatoarea întâlnirii a fost Kristina Cepraga, amfitrioana festivalului, ce a prezentat selecția de filme ce vor fi rulate în cadrul festivalului: “America Latină”, “În afara timpului”, “Prădătorii”, “Surorile Macaluso”, “Marx poate să aștepte”, “Momente de fericire neînsemnată”, “Ascuns”, “Noduri”.
Seria luărilor de cuvânt a debutat cu Excelența Sa Ambasadorul Italiei la București, Alfredo Maria Durante Mangoni, care a precizat că obiectivul acestui festival este să ofere o “degustare” a cinematografiei italiene contemporane publicului român, pentru o cunoaștere mai profundă între cele două popoare și o imagine mai veridică asupra Italiei, fără stereotipuri. Filmele selectate au participat la prestigioase festivaluri internaționale de artă cinematografică și prezintă câteva trăsături ale frumuseții și farmecului Italiei de astăzi. Deși este dedicat noului val al cinematografiei, organizatorii au considerat oportun să deschidă festivalul cu un omagiu adus actriței Monica Vitti, la scurt timp de la dispariția acesteia. Ambasadorul a anunțat invitatul de onoare al evenimentului: regizorul Daniele Luchetti, care va participa la gala de închidere pe 13 martie. Excelența sa a încheiat precizând că își dorește ca acest festival să fie începutul unei colaborări mai lungi pe tema cinematografiei italiene.
Liviu Lucaci, rectorul UNATC, a preluat apoi cuvântul pentru a accentua drumul extraordinar pe care se află arta cinematografică italiană, amintind că în situația grea în care ne aflăm în aceste zile, artiștii trebuie să își ofere contribuția pentru ca lumea sa aibă în continuare acces la frumos și la bine întrucât arta trece granițele, timpul și ideologiile și are forța incredibilă de a schimba mentalitățile.
La rândul său, Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Național al Ţăranului Român, a salutat acest demers pe care Muzeul se bucură să îl găzduiască pentru că astfel de manifestări duc la o mai bună cunoaștere reciprocă, iar cunoașterea este cheia unei lumi fără conflicte născute din frica față de celălalt, într-o Europă unită cu idealuri comune. Festivalul de film italian la București este o inițiativă îmbucurătoare și importantă pentru ca românii să-i cunoască pe cineaștii italieni de astăzi, nu doar pe cei clasici, fundația pe care se pot clădi proiecte culturale comune în viitor.
Din Italia, s-au conectat online: Laura Delli Colli, președinta Sindicatului Național al Jurnaliștilor Cinematografici, care a apreciat selecția de filme din cadrul festivalului, multe deja premiate în Italia și tributul adus Monicăi Vitti, o figură unică în cinematografia italiană; Mario Sesti, regizor și critic de film, ce va coordona întâlnirile și evenimentelor speciale din cadrul festivalului, a apreciat că în filmele selecționate sunt reprezentate tinerele talente ale cinematografiei italiene contemporane; Cristiana Paternò, președinta Sindicatului Național al Criticilor de Film, a subliniat nevoia unei zone de dialog între cinematografia italiană și românească, ambele foarte valoroase, dialog ce ar putea începe chiar cu ocazia acestui festival; Angela Prudenzi, jurnalistă, a apreciat faptul că universul feminin este bine reprezentat în selecția de filme din cadrul festivalului.
Concluziile zilei le-a tras președintele Senatului UNATC, Doru Nițescu, subliniind că cinematografia este un organism viu, în continuă schimbare și reinventare, de aceea este important să nu ne întoarcem mereu la aceleași repere, deși acestea rămân esențiale, ci să descoperim ce este nou, așadar festivalul “Noua cinematografie italiană în România” face tocmai acest lucru: oferă publicului român posibilitatea de a cunoaște creațiile recente ale artei cinematografice italiene într-o sală de cinema, așa cum filmele ar trebui văzute și cum nu s-a putut face în anii de pandemie. O oarecare intrare în normalitate într-o epocă ce rămâne totuși complet anormală.
Pe lângă proiecțiile de la Cinema Muzeul Ţăranului, la UNATC sunt programate trei întâlniri: prezentarea și dezbaterea documentarului lui Mario Sesti “Bernardo Bertolucci: No End Traveling”; o masă rotundă despre sistemele audiovizuale din Italia și România cu operatori din ambele țări; un dialog între Daniele Luchetti, Mario Sesti și jurnalista Angela Prudenzi despre legătura dintre cinematografie și literatură în Italia.
Filmele din festival vor putea fi vizionate și online pe platforma MyMovies. Puteți consulta programul festivalului în materialul de mai jos.