Italia – terra delle nostre radici
Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT. a organizat proiectul “Italia – terra delle nostre radici” între 29 aprilie şi 8 mai 2019, o vizită în zona de sud a Italiei (cu predilecţie în Puglia) la care a participat un grup format din membri ai comunității italiene din România. Între obiectivele proiectului s-au numărat păstrarea legăturii etnicilor italieni din România cu pământul strămoşilor, menținerea spiritului de apartenență la etnie al membrilor comunității italiene și atragerea tinerilor spre valorile ei, consolidarea legăturii între membrii Asociaţiei Italienilor din România din diferite zone ale ţării şi vizita la Matera, capitala culturală a Europei în 2019.
În programul deplasării s-au numărat două întâlniri oficiale, la care s-a alăturat şi domnul deputat din partea minorităţii italiene în Parlamentul României, domnul Andi-Gabriel Grosaru. Prima s-a desfăşurat la Primăria din Matera, în data de 2 mai 2019, în cadrul acesteia grupul participant la proiect fiind întâmpinat de domnul Pasquale Lionetti, membru în Consiliul Comunal al Materei, care a împărtăşit detalii importante şi interesante din istoria Materei, intrată în patrimoniul mondial UNESCO în 1993, fiind primul caz în istorie când o întreagă arie geografică a fost declarată patrimoniu UNESCO, şi nu doar un monument singular. Cazul Materei este cu atât mai interesant cu cât de la apelativul „ruşinea Italiei” pe care îl avea în anii ’50 ai secolului trecut, a ajuns doar câteva decenii mai târziu, cu ajutorul unui efort comun susţinut, sensibilizării publicului larg şi atragerii de fonduri, să facă parte din patrimoniul UNESCO, iar în 2019 să se bucure de binemeritatul titlu de capitală culturală europeană. Domnul senator Giampaolo D’Andrea, consiler pe probleme de cultură în cadrul Primăriei Matera, a preluat cuvântul pentru a evidenţia multitudinea de elemente comune existente în culturile italiană şi română, precum şi similariţăţile izbitoare din istoriile celor două popoare în ultimele secole. Domnul deputat Andi Grosaru a ţinut la rândul său un discurs despre activitatea RO.AS.IT. şi eforturile susţinute pe care aceasta le face pentru transmiterea mai departe a istoriei comunităţii italiene din România, a culturii şi limbii italiene în România.
Tot la Matera, grupul a vizitat expoziţia de pictură „Anima mundi” a pictorului român, stabilit în Italia, Tudor Andrei Odangiu, amplasată în generosul spaţiu al Casei Cava şi care s-a bucurat la vernisaj de prezentarea cunoscutului critic de artă Vittorio Sgarbi. Un concert de umbre şi lumini, un regal al culorii şi senzualităţii, al formelor umane contopite cu cele arhitecturale, expoziţia a încântat privirile şi a transpus sufletele într-un univers oniric.
A doua vizită oficială a avut loc în data de 3 mai 2019, la Consulatul României de la Bari, ocazie cu care doamna consul Lucreţia Tănase a prezentat grupului consulatul, precum şi procedurile şi actele cu care acesta se ocupă, ca şi câteva date generale despre românii aflaţi în Puglia.
Alături de Matera şi Bari, membrii participanţi la proiect au mai vizitat în cadrul acestuia localităţile Trani, Alberobello, Ostuni, Polignano a Mare şi Ravenna. Proiectul „Italia – terra delle nostre radici” a oferit participanţilor prilejul de a vedea pământurile natale ale strămoşilor italieni, grupul reprezentativ al Asociaţiei fiind un bun ambasador al relaţiilor stabilite de-a lungul timpului între cele două popoare, italian şi român, pe care le reprezintă, ducând mai departe cultura specifică acestora.