Î.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a plecat la Domnul
În noaptea de marți spre miercuri 20 mai, inima iubitoare a Arhipăstorului Bucovinei a cedat în fata molimei care a cuprins pământul, noul coronavirus, și a complicațiilor provocate de aceasta.
Cel mai în vârstă dintre membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Î.P.S. Pimen, avea 91 de ani, dintre care 69 de ani de slujire în viața monahală și 29 de ani în scaunul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Născut la 25 august în Jud. Buzău, tuns în monahism la Mn. Neamț, cu studii la Inst. Teologic Univ. din București, ascultările în slujba Bisericii l-au purtat din mănăstire în mănăstire, la Neamț și la Secu, la Putna, Văratec și Durău, ca ghid și muzeograf, profesor și duhovnic, iconom și stareț.
A urcat pe rând treptele ierarhiei bisericești, ocupând poziții de frunte, a fost reprezentant al Patriarhiei Române la Ierusalim, exarh al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, autor de lucrări teologice.
În martie 1991, Părintele Pimen a fost întronizat în Mn. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava ca Întâistătător al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, recent reînființată. Și-a îndeplinit misiunile fidel mărturisirii sale: “Am iubit să fiu ascultător și să fac lucrul ăsta … ca pentru Dumnezeu”.
În anul 1992, Î.P.S. Pimen a făcut posibilă revenirea în țară, după 45 de ani de exil, a Regelelui Mihai, pe care l-a invitat să participe la slujba de Învierea Domnului, la Mn. Putna. La căpătâiul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, Regele a fost primit cu Evanghelia şi Crucea, aşa cum erau întâmpinaţi odată domnitorii, recunoscându-i-se astfel calitatea de uns al lui Dumnezeu.
Chip duhovnicesc iubit de toți credincioșii săi, Î.P.S. Pimen a fost și păstorul nostru, al Asociației Italienilor din România RO. AS. IT., al carei sediu central se află la Suceava. Ne exprimăm profundul regret pentru pierderea sa!
Ne consolăm cu credința că sfinția sa se află acum în fața Mântuitorului Hristos, împlinind ceea ce însuși mărturisea: “Pentru asta am devenit preot. Să învăț a muri în fiecare zi. Ne pregătim în fiecare zi de marea întâlnire cu El”.
Trupul neînsuflețit al Î.P.S. Pimen, transportat în sicriu închis de la Spitalul “Matei Balș” din București, va fi înhumat la Sihăstria Putnei, locul de care Părintele era atât de legat și pe care și l-a ales pentru veșnică odihnă.
Ne veți lipsi, Înaltpreasfinția Voastră! Dumnezeu să vă odihnească în pace!