GABRIELA TARABEGA
Născută la București, într-o familie de etnici italieni imigrați în România în anul 1921, Gabriela Tarabega Comarnescu este descendentă a familiilor Battigelli și Fabro, constructori italieni din provincia Udine, reuniți la începutul veacului trecut în Antrepriza Ettore Battiggelli & figli, care au lucrat la Palatul Cotroceni și la ridicarea multor altor edificii civile din București.
Absolventă a Facultății de filologie a Universității din București, Gabriela Tarabega a funcționat ca referent de specialitate la Ministerul Educației și Învățământului, ocupând, apoi, succesiv, postul de director în cadrul Departamentului de Dialog Cultural Internațional din Ministerului Culturii, director executiv al Comitetului Național UNESCO pentru dezvoltare culturală și coordonator al Centrului de proiecte europene al Academiei Române (perioadă în care a publicat 6 volume, finanțate din fonduri europene). În același timp, a fost preocupată de istoria comunității din care face parte. Din postura de director al Revistei „Siamo di nuovo insieme” a Asociației Italienilor din România-RO.AS.IT. a contribuit la activități vizând promovarea și conservarea identității minorității istorice a italienilor din România prin sute de articole publicate în revista asociației.
Împreună cu Ioana Grosaru, a alcătuit cartea-album, de referință pentru etnia din care face parte: „Italienii din România. O istorie în imagini” (2012).
Activitatea publicistică a fost continuata cu alcătuirea ediției din anul 2017 a cărții „Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație”. În corpul cărții, textele care se referă la dramaturgi italieni, jucați pe scene romȃnești, sunt traduse în limba italiană.