Eveniment memorabil dedicat lui Dante Alighieri
Reprezentanții Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., deputatul Andi-Gabriel Grosaru, președintele Ioana Grosaru și vicepreședintele Mihaela Profiriu, au fost invitați la vernisajul expoziției Dante – 700 / “Pentru a revedea stelele”, ce prezintă ilustratori români ai operei lui Dante – Mac Constantinescu și Marcel Chirnoagă –, incunabule și ediții rare, găzduit de Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române.
Muzeul Național al Literaturii Române, ca organizator, în parteneriat cu Academia Română, Biblioteca Academiei Române, Institutul Cultural Român şi Romfilatelia, a marcat, astfel, împlinirea a 700 de ani de la moartea poetului, filosofului și omului politic Dante Alighieri (n. 29 mai 1265, Florenţa – d.14 septembrie 1321, Ravenna), personalitate complexă a culturii europene şi universale.
La eveniment au participat și au luat cuvântul personalități remarcabile ale vieții culturale și oficialități, printre care ES Alfredo Maria Durante Mangoni – Ambasadorul Italiei în România, acad. Ioan-Aurel Pop – preşedintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu – vicepreşedinte al Academiei Române, ES Monseniorul Miguel Maury Buendía – Nunțiu Apostolic în România și în Republica Moldova, prof. ing. Nicolae Noica – membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române, Cristina Popescu – director general Romfilatelia, prof. univ. dr. Ioan Cristescu – directorul general al Muzeului Naţional al Literaturii Române, precum și Gabriela Dumitrescu – curator expoziţie și șefa Cabinetului de Manuscrise, Carte Rară al Bibliotecii Academiei Române.
„Cine vrea să-l corecteze pe Dante greșește teribil, pentru că, deocamdată, și în spațiul italian și în cel românesc, Dante nu suportă corecturi. După șapte secole de la marea sa trecere, Dante este împreună cu noi și încă ne arată calea cea potrivită”, a opinat președintele Academiei Române. La rândul său, acad. Răzvan Theodorescu a apreciat marea atenție de care s-a bucurat Dante Alighieri și opera sa în cultura românească și, mai cu seamă, în mediul academic.
Un moment însemnat a fost reprezentat de intervenția Excelenței Sale Alfredo Maria Durante Mangoni, care dovedește și cu acest prilej o implicare foarte activă în misiunea sa diplomatică, recent începută în România, în această vară. Domnul ambasador a vorbit despre felul în care „Poetul Suprem” a marcat conștiința italienilor.
Oficialii prezenți au semnat pe tabloul timbrului oficial emis de Romfilatelia cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri.
Vă invităm să vizitați expoziția în care sunt prezentate în premieră 21 de lucrări de grafică inspirate din „Infernul”, semnate de maestrul Marcel Chirnoagă, aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Literaturii Române. Pe simeze se află, de asemenea, mini-gravuri în linoleum, realizate de Mac Constantinescu, și ilustrații la ediția din 1935 a volumului „Infernul“, Editura „Scrisul Românesc“. Alături de acestea, sunt expuse publicului incunabule şi ediţii rare din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române. precum și manuscrisele traducerii din „Divina Comedie“ realizată de poetul George Coșbuc.