Doamna Ioana Grosaru, realeasă în funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Culte, Cultură și Mass-Media a CMN
Centrul Cultural „Casa d’Italia” al Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. a găzduit, la data de 24 iunie, ședințele Comisiei pentru Cultură, Culte şi Mass-media și a Comisiei pentru Învățământ și Tineret din cadrul Consiliului Minorităților Naționale.
Domnul deputat Andi Gabriel Grosaru, reprezentantul minorității italiene în Parlamentul României, a luat cuvântul în deschiderea lucrărilor fiecărei comisii, pentru a le ura bun venit oaspeților și a descrie contextul primei reuniuni „față în față” de după izbucnirea crizei sanitare.
„Este important ca tot ceea ce înseamnă chestiuni ce țin de cultura și tradițiile fiecărei organizații să fie bine cunoscute și de către ceilalți membri. Așa, reușim să ne înțelegem mai bine, să ne respectăm mai mult și să ne apărăm drepturile mai bine”, a spus Andi-Gabriel Grosaru, la începutul ședinței Comisiei pentru Cultură, Culte şi Mass-media.
În fața membrilor Comisiei pentru Învățământ și Tineret, deputatul minorității italiene a vorbit, printre altele, despre modificări care urmează să fie operate în Legea Educației Naționale în ceea ce privește învățământul în limba maternă: „Învățământul este baza unei societăți educate (…) Cadrul normativ în ceea ce privește învățământul în limba maternă este permisibil. Nu mai este un secret faptul că România este o țară tolerantă. Limba este unul dintre cele mai importante lucruri, pentru că prin intermediul ei ne putem înțelege cel puțin în cadrul comunităților noastre și în cadrul relațiilor pe care le avem cu țara mamă. (…) Noi nu facem nimic altceva decât să fim foarte atenți la ceea ce înseamnă viitorul comunităților noastre. Legea Educației a suferit niște modificări – chiar ieri a fost în Parlamentul României – modificări cu privire la aspecte organizatorice, și anume pentru unitățile de învățământ care organizează studiul în limba maternă există această necesitate și obligație ca și conducătorii, și cadrele didactice să aibă cunoștințe de limba maternă. Calitatea didactică este cea care îl face pe etnic să își însușească mai bine atât limba, cât și și tradițiile. Modificările sunt, oricum, modificări pozitive”.
Un punct important pe ordinea de zi, în ambele ședințe, a fost reprezentat de alegerea conducerii pentru anul 2021. Astfel, doamna Ioana Grosaru, președintele Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., a fost realeasă în funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură, Culte şi Mass-media.
Iată care sunt componențele celor două colective de conducere:
Comisia pentru cultură, culte şi mass-media
– Preşedinte – Doamna Serin Turkoglu – Uniunea Democrată Turcă din România
– Vicepreşedinte – Doamna Ioana Grosaru – Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT.
– Secretar – Doamna Svetlana Crăciun – Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România
Comisia pentru Învăţământ şi Tineret
– Preşedinte – Doamna Vildan Bormambet – Uniunea Democrată Turcă din România
– Vicepreşedinte – Doamna Svetlana Moldovan – Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România
– Secretar – Domnul Ianko Gubani – Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România
În cadrul lucrărilor Comisiei pentru Cultură, Culte și Mass-media, domnul Borislav Velimirovici, redactor șef la redacția Alte Minorități a Televiziunii Române, a făcut o trecere în revistă a proiectelor pe care televiziunea publică le derulează în colaborare cu organizațiile minorităților naționale. În cadrul lucrărilor Comisiei pentru Învățământ și Tineret, delegații organizațiilor au vorbit despre cele mai importante inițiative care au legătură cu elevii, reprezentanții RO.AS.IT. prezentând proiectele „EU vorbesc italiana/IO parlo italiano” și „Repere de identitate. Italienii din România”.
Cele două comisii și-au conturat agendele până la finalul anului, următoarele ședințe urmând a se desfășura cu frecvența obișnuită, de dinainte de pandemie.