Discurs susținut de Domnul Deputat Andi – Gabriel Grosaru în Parlamentul României cu ocazia Zilei Republicii Italiene
A 77-a sărbătoare a Republicii Italiene, ce are ca manifest “L’Italia siamo noi”, reprezintă pentru toată suflarea italiană, de pe întreg mapamondul, nu numai un prilej de bucurie, ci şi un moment în care fiecare cetăţean cu spirit allegro şi bei pensieri să meargă cu gândul în fiecare colț al lumii, către frații lor, cei care au construit un Bel Paese cu sacrificii demne de luat în considerare şi pe care niciunul dintre noi nu trebuie să le uităm.
Construcţia acelui Bel Paese este încununarea a tot ceea ce bunicii şi străbunicii noştri au știut să creeze mai frumos şi mai trainic, în mai toate domeniile de activitate, pentru că moştenirea frumosului reprezintă unul dintre elementele identității pe care noi, minoritatea italiană, îl protejăm şi îl ducem mai departe din tată în fiu cu sfinţenie.
Sărbătoarea Zilei Naționale a Republicii Italiene este legată de construcția unui stat care a avut puterea să renască în urma Referendumului din 1946, la care majoritatea italienilor au spus DA noii forme de guvernământ şi adoptării unei noi constituții un an mai târziu.
Din acel moment, noua Republică îşi începea drumul către democrație și dezvoltare, un drum pe care am început să îl parcurgem împreună, spre un nou context internațional european cum este cel în care ne regăsim azi, după 16 ani de la îmbrăţişarea de către România a ceea ce prevestea unul dintre părinții constructului politic menționat pentru prima dată în Manifesto Ventotene, Altiero Spinelli: o Europă liberă şi unită.
Relațiile diplomatice începute cu 150 ani în urmă s-au consolidat, ajungând la nivel de ambasadă în urmă cu 59 de ani şi s-au dezvoltat treptat, indiferent de vitregiile vremurilor, cele două țări reușind să depăşească împreună situații dintre cele mai felurite, dată fiind rădăcina latină a celor două țări, atât de îngemănate ca suflet şi obiceiuri.
Tratatul de prietenie şi colaborare, devenit ulterior Parteneriatul Strategic Consolidat, ce urmează a fi actualizat, reprezintă unul dintre actele de căpătâi ale relațiilor dintre cele două țări, dovadă a colaborării strânse atât pe linie politică, cât şi pe domenii sectoriale de dezvoltare, precum cel economic, cultural, social, al justiției, al afacerilor interne, al sănătății, al energiei, al mediului, al educației, al muncii şi, nu în ultimul rând, al securității.
Este de remarcat totodată rolul Carboneriei şi al specialiştilor constituționaliști italieni la adoptarea şi modificarea Constituției României de la 1923 în ceea ce priveşte conturarea caracterului național, unitar şi indivizibil, în corelaţie cu libertățile cetățeanului, legate de politica liberală a României acelor vremuri.
Ion Heliade Rădulescu şi-a imaginat o limbă româno-italiană, văzând originile latine ale celor două limbi. Astfel, cel mai de preţ element identitar al minorității naționale italiene, ca bun imaterial component al culturii române în ansamblul ei şi pe care îl purtăm cu mândrie, îl facem cadou de fiecare dată statului român când avem ocazia să îl evidențiem.
Şi pentru asta luptăm!
Stimaţi colegi, cooperarea dintre cele două țări surori a depăşit de mult graniţele fizice şi culturale. Raporturile dintre cele două țări au fost şi sunt susținute în fiecare zi, cu eforturi substanțiale, de mai bine de trei decenii, de către Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT., care se află la avangarda minorității naționale italiene.
Şi, pentru că suntem în ceas aniversar, România a făcut din nou “un cadou” minorității italiene, a înființat o organizație care se erijează în reprezentanta comunității italiene implicând în mod neadevărat statul italian în activități finanțate de către autorități ale statului român, pe lângă “cadoul” de acum câteva luni, prin care organizației noastre i-au fost tăiate fonduri.
Viva l’Italia, Viva la Romania!
Deputat Andi – Gabriel Grosaru