Cu Allegria în formarea tinerilor în spiritul interculturalității
Prof. Aurelia Lungu, Școala Gimnazială Greci, Tulcea
,,Cunoscându-i pe alţii, mă cunosc mai bine şi pe mine”
Interculturalitatea implică înțelegerea, aprecierea și valorizarea culturii proprii la care se adaugă respectul bazat pe o informare autentică și pe construirea curiozității față de cultura etnică a celuilalt. Interculturalitatea este un proces ce se produce la intersecția dintre culturi, nefiind un scop în sine, dar poate deveni o finalitate atunci când sunt sesizate transformările nefirești sau comportamentele nefaste la acest nivel de intersectare a culturilor. Școala este principalul spațiu al învățării pluralității culturale prin prețuirea diversității, a notei distincte aduse de cultura fiecărui actor social participant.
Școala trebuie să formeze deprinderea prețuirii valorilor pluriculturale, nu există valori superioare și inferioare, ci există valori specifice care trebuie judecate. În școală este este necesară ,,modelarea” orgoliului etnic al majorității și întărirea încrederii în sine a minorității.
Dobrogea este un spaţiu românesc al convieţuirii multietnice, cu valenţe multiculturale ce s-au solidificat în timp într-un mozaic unic, al cărui liant sunt sentimentele de solidaritate, toleranţă şi înţelegere, dar şi respect reciproc.
Județul Tulcea este locul în care se împletesc o multitudine de culturi populare care dau ochiului și stării de spirit o frumusețe aparte.
Populaţia majoritară care însufleţeşte zona de la poalele Țuțuiatului din Munții Măcinului este română, cea care a locuit aici dintotdeauna; la aceasta s-au adăugat de-a lungul timpului populaţii de etnie turcă, tătară, bulgară, greacă şi italiană.
În comuna Greci se conturează, alături de români, comunitatea italienilor, cea mai compactă din ţară.
Din anul 1996, la nivelul școlii din comuna Greci, a luat ființă Ansamblul „Allegria”, format din elevi ce reprezintă familiile italienilor și românilor. Cu dragoste și pasiune, fiecare generație și-a însușit cunoștințe despre tradițiile și obiceiurile italienilor. În calitate de profesor coordonator al ansamblului în perioada 2008-2014, am reușit să dăm valoare cântecelor și dansurilor italiene cu sprijinul Asociației Italienilor din România –RO.AS.IT.
Activitatea culturală a ansamblului s-a concretizat de-a lungul anilor prin prezentarea unor programe artistice la diverse manifestări culturale. Generația 2010-2014, reprezentată de zece fete și cinci băieți, a readus cu fiecare reprezentație scenică bucuria de a trăi prin dans și cântec alături de alte minorități. Întreaga activitate a fost un succes prin care am promovat educația interculturală în respectarea diversității ei sub aspect etnic, cultural și religios.