„Confluențe 2019”, una dintre cele mai reușite ediții din istoria festivalului
Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Interetnic Internațional „Confluențe”, desfășurată la Iași în zilele de 4 și 5 octombrie, a fost una dintre cele mai reușite din istoria de peste un deceniu a proiectului, incluzând în programul său două evenimente majore: masa rotundă cu tema “Istoria care ne desparte, istoriile care ne unesc” şi spectacolelele de muzică şi dans tradiţional ale minorităţilor naţionale, desfăşurate în Iaşi şi în comunele Ciurea şi Victoria din judeţul Iaşi.
Masa rotundă, ce a cuprins discursurile oficialităţilor şi workshopurile care le-au succedat, a fost organizată de Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT. în parteneriat cu Consiliul Judeţean Iaşi prin ADI Euronest, axându-se pe două teme de mare actualitate, migraţiile internaţionale şi diaspora, şi bucurându-se de atenţia unor personalităţi importante din diverse insituţii si domenii de activitate.
În prima zi a dezbaterilor moderate de doamna Alina Popa – director ADI Euronest, au luat cuvântul doamna Ioana Grosaru – președintele Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., domnul Maricel Popa – preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, care a înmânat cu acest prilej o Diplomă de Excelenţă Asociaţiei Italienilor din România – RO.AS.IT. pentru întreaga activitate de promovare a valorilor şi tradiţiilor minorităţilor naţionale din România, doamna deputat Camelia Gavrilă – președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, doamna Venera Popescu – deputat din partea minorităţii macedonene în Parlamentul României, domnul Andi-Gabriel Grosaru – deputat al minorităţii italiene în Parlamentul României, doamna Enikő Katalin Lacziko – secretar de stat al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, doamna Sara Cicchinelli – primar a localităţii Civita d’Antino din regiunea Abruzzo, Italia, care, împreună cu consiliera sa, doamna Maura Fiocchetta, şi grupul Coro Folk „Rio” au fost invitaţii speciali ai acestei ediţii a festivalului, domnul profesor universitar Cătălin Turliuc şi scriitorul francez Jean-Yves Conrad.
Fiind o zi dedicată discuţiilor despre migraţii, RO.AS.IT. a prezentat istoria emigraţiei italiene în România şi modelele de integrare ale italienilor în ţesutul social şi profesional românesc printr-un film realizat de Anca Filoteanu, prin poveştile de viaţă ale descendenţilor italienilor veniţi în România în urmă cu un secol – domnul Salvatore Vals, preşedintele comunităţii italiene din Tulcea, şi domnul Silviu Niţă, preşedintele comunităţii italiene din Bacău – precum şi prin scurte intervenţii pe tema istoriei italienilor din România susţinute de dr. Olivia Simion şi de dr. Rodica Mixich. Pe parcursul workshopurilor au mai luat cuvântul şi domnul Dan Doboş – director Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi domnul Paul Butnariu – preşedintele Camerei de Comerţ Iaşi.
A doua sesiune a mesei rotunde a avut loc în 5 octombrie şi s-a bucurat de prezenţa Excelenţei Sale Ambasadorul Republicii Italiene în România, domnul Marco Giungi, a consulului onorific al Republicii Italiene la Iaşi, domnul Enrico Novella, a domnului primar al oraşului Iaşi, Mihai Chirică, a domnului doctor prof. univ. dr. Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, și a domnului subsecretar de stat al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Amet Aledin, într-o zi dedicată discuţiilor despre diaspora şi problemele pregnante ale acesteia, punctate şi în filmul produs de RO.AS.IT., realizat de Anca Filoteanu, care a și deschis sesiunea.
În cadrul festivalului, artiștii și dansatorii au avut reprezentații încântătoare pe scenele din grădina Complexului Palas și din comunele Ciurea și Victoria, oferind instantanee din bogăția imaterială a minorităților etnice participante: italiană, croată, evreiască, macedoneană, poloneză, rusă-lipoveană, ruteană, sârbă, tătară, turcă, ucraineană, alături de dansuri şi muzică tradiţionale româneşti şi moldoveneşti. O mențiune specială pentru Coro Folk „Rio” din Roccavivi, grupul invitat special din Italia, ai cărui membri au interacționat în permanență cu ceilalți artiști și s-au declarat impresionați de felul în care au fost primiți în România, de organizarea festivalului, precum si de informaţiile despre emigraţia istorică a italienilor în România pe care le-au aflat cu ocazia meselor rotunde la care au fost participanţi entuziaşti. Dacă spectacolul din Iaşi s-a bucurat de prezenţa domnului primar din Iaşi, Mihai Chirică, şi a doamnei primar din Italia, Sara Cicchinelli, spectacolul din comuna Ciurea a fost onorat de prezenţa domnului ambasador Marco Giungi şi a domnului consul onorific Enrico Novella, primiţi în mod tradiţional cu pâine şi sare de domnul primar al comunei Ciurea, Cătălin Lupu. În comuna Victoria, unde gazdă primitoare a fost doamna consilier Biatrice Duca, reprezentanta oficială a domnului primar din Victoria, Daniel Creţu, spectacolul a fost precedat de o paradă a costumelor, condimentată cu muzică, dans şi voie bună. Doamna Biatrice a fost, de altfel, şi prezentatoarea întregului festival.
Organizat de Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT., proiectul cultural „Confluențe” s-a bucurat de o vizibilitate sporită în acest an, fiind realizat cu finanțarea Ministerului Culturii și Identității Naționale, sub Patronajul Ambasadei Republicii Italiene la București. Le mulțumim partenerilor: Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași, ADI Euronest, Complex Palas, Muzeul Unirii, Primăria comunei Ciurea, Primăria comunei Victoria.
Parteneri media: TVR 1, TVR Iași, Ziarul de Iași, Radio România Internațional, Radio România Timișoara, Iași Fun, Siamo di nuovo insieme, Piazza Romana, Square Media.