Conferința Națională a Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT.
Centrul cultural Casa d’Italia din București a găzduit, vineri, 25 martie 2022, Conferința Națională a Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. La evenimentul care a avut și participare online au fost prezenți reprezentanți ai comunităților de etnici italieni din toată țara, cărora li s-au prezentat raportul de activitate pe anul 2021, bilanțul contabil și bugetul de venituri și cheltuieli.
Alături de membrii Comitetului Director și ai Biroului Executiv (Silviu Niță, Mihaela Mateescu Profiriu – vicepreședinți, Orlanda Solari, Salvatore Vals, Carmen Lupu), la Conferința Națională au participat doi invitați speciali, domnul Varujan Pambuccian, liderul Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților, și domna secretar de stat Enikő Katalin Lacziko, conducătorul Departamentului pentru Relații Interetnice.
Lucrările au fost deschise de doamna Ioana Grosaru, președintele asociației: „Anual, facem aceste discuții pentru a-i antrena pe toți în activitățile asociației. Oricum, noi prezentăm tot ce facem pe site-ul asociației, în reviste, prin toate mijloacele de comunicare pe care le avem”.
Apoi, a luat cuvântul domnul deputat Andi-Gabriel Grosaru, reprezentantul minorității italiene în Parlamentul României. „Activitatea mea, de la preluarea mandatului până în prezent, s-a axat pe reprezentarea intereselor minorității italiene. Se lucrează în mod curent la îmbunătățirea cadrului reprezentativ al minorităților. Aici ne interesează când va ieși legea privind statutul minorităților. În altă ordine de idei, avem activități atât culturale, cât și din perspectiva îmbunătățirii cadrului de învățământ al limbii minorității italiene. Chiar azi am avut o întâlnire cu ambasadorul Italiei la liceul „Dante Alighieri”. Sunt anumite demersuri pentru îmbunătățirea mecanismelor, mijloacelor de recunoaștere a diplomelor de la instituțiile de învățământ din Italia, cât și din România”, a anunțat domnul deputat, menționând că „facem eforturi ca să menținem la un nivel ridicat baza didactică și baza materială pentru învățământ, facem eforturi pentru a putea să îndeplinim la un nivel înalt exigențele reprezentării minorității italiene, nu numai a copiilor, ci și membrilor noștri de diverse vârste”.
„Este ușor să vorbim despre ce am făcut până acum, problema este că ne interesează ce vom face de acum încolo. Ne intersează să nu avem conflicte de altă natură aici, în partea aceasta de Europă. Suntem într-o arhitectură în care fiecare dintre noi contează și dacă vom înțelege acest lucru vom ști și cum să lucrăm împreună, să facem ca această muncă de echipă să fie resimțită. Atât aspectele ce țin de educație, atât aspectele economice, aspectele culturale nu pot fi duse la îndeplinire dacă nu ai liniște, pace, stabilitate. Pacea se construiește”, a mai spus reprezentantul etnicilor italieni în Parlament.
La rândul dumneai, doamna Enikő Katalin Lacziko a vorbit despre importanța recensământului pentru minoritățile naționale și despre implicarea Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. pentru ca formularele să fie accesibile și celor care nu cunosc limba română: „Vă mulțumesc că v-ați implicat pentru traducerea formularelor de recensământ în limba italiană. Este foarte important. Ați fost printre primele patru organizații ale minorităților naționale care au solicitat, prin intermediul DRI-ului, să există o astfel de traducere. Ați și ajutat la realizarea acestor traduceri”.
Despre recensământ a vorbit și domnul Varujan Pambuccian, considerând că „este vital pentru viitorul organizațiilor și trebuie făcut cât mai fidel”. Un alt subiect abordat de liderului grupului Minorităților Naționale a fost războiul din Ucraina. Domnia sa a făcut apel la unitatea cetățenilor de orice etnie pentru sprijinirea celor care au de suferit din cauza luptelor: „Eu colaborez foarte bine cu dumneavoastră, cu italienii. Sper să putem duce împreună în continuare lucrurile pe linia de plutire, spre un viitor mai bun. Toți să ne sprijinim pe toți cât putem”.
Tot în cadrul discuțiilor despre Recensământul Populației și Locuințelor 2021, doamna Ioana Grosaru a mulțumit membrilor care participă permanent la activități și și-a exprimat speranța că și cei din teritoriu să poată spune că sunt mândri de originile lor: „Important este să ne păstrăm identitatea și prin tot ceea ce facem să ducem mai departe acea pată de culoare pe care o reprezentăm încă. Identitatea se construiește pas cu pas, zi de zi, crezând în ea. Ne ducem mai departe acest crez cu oameni frumoși, cu personalități”. Doamna președinte s-a referit apoi la conservarea identității în comunitățile locale: „Am dori ca în fiecare comunitate, în fiecare localitate pe unde avem membri și unde au existat comunități istorice numeroase să păstreze tradițiile. Să avem măcar o activitate anuală”.
În mesajul de încheiere, doamna președinte a subliniat încă o dată importanța menționării originilor italiene în formularul de recensământ: „Să aveți curaj pentru a vă declara identitatea. Identitatea este parte din sufletul nostru. E cea pe care o moștenim de la bunici, e cea care ne dă acel lucru special care ne face să fim diferiți de majoritate. Nu mai avem motiv să ne ascundem și să spunem că nu suntem ceea ce suntem. Autorecenzia vă dă această șansă de a spune cine suntem cu adevărat”.