Cântec alb – Comemorare Nicolae Labiș la Muzeul Literaturii Române – 6 decembrie 2024
Ca în fiecare an în luna decembrie, chiar de sărbătoarea Sfântului Nicolae, Muzeul Literaturii Române a comemorat personalitatea poetului Nicolae Labiș (2 dec.1935 – 22 dec. 1956).
Evenimentul, intitulat „Cântec alb”, găzduit de Doamna Loreta Popa, a marcat 89 de ani de la nașterea și 68 de ani de la plecarea către o altă lume a tânărului poet, fiind organizat cu sprijinul și cu participarea celor două surori, Maria Margareta Labiș și Teodora Labiș Crețu, și a câtorva membri din familie, printre care nepotul Radu Adrian Cimponeriu.
Şi cu această ocazie, sufletul întrunirii a fost Doamna Margareta Labiș, care a evocat cu emoţie momente din copilăria petrecută alături de fratele său în casa părintească de la Mălini și a recitat sfâșietoarea poezie-simbol „Moartea caprioarei”.
La eveniment au particitat actorii Cristina Deleanu, Eugen Cristea și Alexandru Philippide, care au recitat, de asemena, oferind publicului o selecţie impresionantă din poeziile celui care, supranumit “buzduganul” generaţiei sale, a sfârșit ca un „albatros ucis” la doar 21 de ani, lăsând în urma lui o operă ce îl situează printre cei mai mari poeţi români. Întâlnirea a fost încununată de momentele muzicale oferite de Ana Creangă și Ovidiu Mihăilescu.
În calitate de invitat special, Doamna Deputat Ioana Grosaru, Președinta Asociaţiei Italienilor din România − RO.AS.IT. și reprezentanta minorităţii istorice italiene în Parlamentul României, a explicat că „Drumul Talienilor”, construit de meșterii italieni la începutul secolului al XIX-lea peste Muntele Stânișoara, trece prin Comuna Mălini, chiar prin fata casei Labiș. Poetul, îndrăgostit de natură și de plaiurile natale, obișnuia să urce muntele până la „Crucea Talienilor” − monument realizat de asemenea de italieni −, reper al lui Mihail Sadoveanu în romanul „Baltagul”. Acum câţiva ani, Doamna Margareta Labiș a oferit pentru arhiva RO.AS.IT. fotografia originală a acelei cruci monumentale, care a fost doborâtă de aviaţia germană în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, precum și o fotografie realizată de către domnia sa, în care apare fratele ei alături de o altă cruce, mai modestă, amplasată pentru a marca acel loc memorabil. În programul taberei de vară pentru tineret „Europolis”, organizată de RO.AS.IT. în august 2024, s-a înscris și o vizită la Casa Memorială „Nicolae Labiș” de pe „Drumul Talienilor”. (A.F.)