Buhuşi, la 580 de ani
La 9 noiembrie 2018, s-au aniversat 580 de ani de atestare documentară a oraşului Buhuşi din Jud. Bacău, o urbe moldoveană care s-a ridicat şi a ajuns vestită mai ales datorită Fabricii de Postav – inima comunităţii de demult, care se straduieşte să îşi continue şi astăzi activitatea de producţie -, precum şi datorită unei remarcabile activităţi sportive.
Prin strădania Primarului Vasile Zaharia, secondat de consiliul local Buhuşi şi susţinut de Consiliul Judeţean Bacău prezidat de Sorin Braşoveanu, urbea întreagă a sărbătorit la ceas aniversar.
S-a dezvelit o placă memorială amplasată pe faţada Casei de Cultură, iar la piciorul Troiţei ridicată în cinstea Eroilor din Decembrie 1989 s-a îngropat o “Capsulă a Timpului”, în care au fost depuse o serie de obiecte simbolice pentru oraş – pentru a fi dezgropate după 100 de ani!
Prof. Tinca Vârlan și protopopul Vasile Cozma au facut o scurtă şi emoţionantă trecere în revistă a acestor 580 de ani de istorie. O prezentare in extenso a localităţii, sub toate aspectele ei, se poate regăsi în „Monografia Orașului Buhuși”, lucrare amplă, coordonată de prof. Ion Fercu, lansată şi cu ocazia Târgului de carte Gaudeamus din acest an.
Primarul Vasile Zaharia a desemnat noi cetăţeni de onoare ai oraşului şi o serie de personalităţi şi instituţii meritorii au primit Diplome de Excelență. Una dintre aceste Diplome de Excelență a fost decernată prof. Ioana Osenschi Grosaru, Preşedinta Asociaţiei Italienilor din România, RO. AS. IT., pentru implicare consecventă în activitatea culturală şi sportivă a comunităţii în promovarea valorilor identităţii etnice.
Prof. Ioana Grosaru a evocat memoria soţului ei, regretatul deputat Mircea Grosaru, unul dintre fiii de seamă ai oraşului Buhuşi, jurist şi profesor de matematică, excelent sportiv – jucător de fotbal -, fost reprezentant al minorităţii italiene în Parlamentul României.
Cu această ocazie, prof. Ioana Grosaru şi-a reîntâlnit fostele colege din echipa feminina de handbal “Textila Buhuşi” şi, la rândul său, în semn de recunoştinţă, a înmânat diplome prof. Puiu Crisostom Dantz – recent cetăţean de onoare al oraşului – și antrenorului Constantin “Ticu” Teodorescu, cei care au format-o şi au îndrumat-o către cariera sa profesională, sportivă şi didactică, de antrenor emerit.
Din partea minorităţilor naţionale a mai primit Diplomă de Excelență dl Brif Hainrich, Președintele Comunității Evreilor Bacău, care a subliniat importanţă oraşului Buhuşi ca model de convieţuire interetnică, amintind ca aici a fiinţat o mare curte rabinică, sediul vestitului “ţadic de Buhuşi – cel drept, cel aproape sfânt”, care are şi astăzi sute de discipoli în întreaga lume.
Evenimentul a fost susţinut artistic de tinerii din ansamblui de dansuri “Plaiuri băcăuane” şi de minunatele acorduri muzicale ale ,,4 Magic Quartet”.
Am petrecut la Buhuşi momente emoţionante, spre lauda celor care îşi cinstesc memoria şi înaintaşii, dând un bun exemplu noilor generaţii, cu atât mai mult acum, în anul aniversărilor noastre naţionale Centenare. (a consemnat Anca FILOTEANU)
Credit foto: Buhusi.net