Bucătăria italiană: tradiție, cultură și plăcere
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. și Societatea “Dante Alighieri” – Comitetul București au organizat în data de 18 noiembrie 2023, la Casa d’Italia din București, un eveniment intitulat “Bucătăria italiană: tradiție, cultură și plăcere” pentru a marca cea de-a 8-a ediție a Săptămânii Bucătariei Italiene în Lume, o inițiativă a Ministerului de Externe Italian pentru a promova gastronomia italiană pe întreg globul. Anul acesta, tema săptămânii a fost “A tavola con la cucina italiana: il benessere con gusto”.
În debutul evenimentului, au luat cuvântul Ioana Grosaru, președinte RO.AS.IT., care a punctat cum etnicii italieni din țara noastră au păstrat obiceiuri culinare italiene, în ciuda distanței față de patria mamă, și Nicoleta Silvia Ioana, președintele Comitetului București al Societății “Dante Alighieri”, care a vorbit despre Săptămâna bucătăriei italiene în lume și despre candidatura bucătăriei italiene la patrimoniul mondial UNESCO.
Dincolo de expoziția de cărți de bucate și rețetare ce a putut fi vizionată de publicul numeros, format din oaspeți din Italia, membri ai asociației, elevi de la liceele “Dante Alighieri” și “Ion Neculce”, prieteni și parteneri, evenimentul a cuprins o prezentare detaliată și interesantă despre bucătăria italiană făcută de Antonio Rizzo, “La cucina italiana: alla ricerca dei sapori perduti”. Simplitatea unei bucătării la origine sărace, rafinamentul gustului, bogăția varietăților locale, dar mai ales bucuria de a petrece timp împreună la masă, în jurul bucatelor delicioase, au fost câteva dintre temele atinse. Prezentarea a suscitat intervenții din partea publicului, despre rețete concrete și felul în care se servește masa la italieni. Alberto Macrì a vorbit despre un tip specific de pesto din zona în care locuiește, lângă Genova, Pietro Elisei a subliniat asemănarile dintre bucătăria din zona Romei și bucătăria românească, iar Antoaneta Grechi a povestit despre felurile de mâncare păstrate în familia sa de emigranți italieni, chiar și după sosirea în patria de adopție.
Au urmat apoi o expoziție culinară și degustarea de produse italiene, în acordurile muzicale asigurate de talentatul Rareș Sandu, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Dante Alighieri”.
Mulțumim sponsorilor de la ITALIACASH și Angolo del Gusto, pentru produse și rețetele prezentate.